glutenfria lussebullar och fri från läxor

Äntligen har jag några lugna dagar framför mig utan en massa inlämningar eller redovisningar.
Passade på att fira min lediga kväll med bakning. Snäll som jag är har jag tänkt på alla i min omgivning och gjort glutenfria lussebullar! För att vara glutenfria blev över min förväntan, inte riktigt lika fluffiga som vanliga, men definitivt godkända! Några påsar bullar får därför följa med till skolan imorgon för att provsmakas.
Russin hade vi dock inte så det räckte till alla lussekatter, nödlösningen fick bli tranbär vilket funkade det med.

 
För de som är glutenallergiker (eller icke glutenallergiker såklart) kommer här receptet!

ca 40 stycken 
  • 150 g smör (smält)
  • 4 dl mjölk
  • 100 g jäst
  • 2 dl kesella/kvarg
  • 2 dl socker
    eller
    2 dl steviaströ
  • 2 ägg
  • 1-1,5 g saffran
  • 2 krm salt
  • 2 pkt (1000g) glutenfri mjölmix, ljus (OBS! spara ca 2 dl till utbakningen)
  • Till garnering: russin
  • Till pensling: ägg
 
1. Smält smöret och häll i mjölken. Låt svalna till ca 37grader och blanda i jästen. Rör om tills de har lösts upp. 
2. Blanda ner kesellan, nästan allt socker, äggen och saltet. 
3. Blanda saffranet med den lilla del socker du lämnade och häll sedan ner detta med. 
4. Arbeta in mjölet väl så det inte blir klumpar. Arbeta ihop till en fin deg. 
5. låt jäsa under duk i ca 30 min.
6. Arbeta med degen på mjölat bakbord. Dela den i mindre delar. Forma varje del till en lussekatt och lägg på plåt med bakplåtspapper. 
7. Tryck ner russin i varje bulle. 
8. Låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk och sätt samtidigt på ugnen på 250grader. 
9. Pensla varje bulle med ägg.
10. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter. 
 
 




NAMN *
Kom ihåg mig?

EMAIL (publiceras ej)


BLOGG


KOMMENTAR