@preparation weekend

Lägret. Ja, helgen var väldigt bra. Har lärt känna en hel del andra utbytesstudenter som alla är otroligt härliga och vi har skrattat, dansat, tränat, ätit, pratat, skrattat lite till och haft det allmänt roligt! Som jag sa var helgen väldigt intensiv och det gjorde att man synd nog inte hann prata med så många som man velat utanför sin grupp, men helgen var trots det både rolig och lärorik. Det var faktiskt första gången EF fixade det här lägret i Sverige och dessutom andra gången i hela världen, så är imponerad! Tycker verkligen att EF fixade en toppenhelg! 

EF finns ju i hela världen och de har en egen dans som alla studenter i världen får lära sig Att dansa till deras s.k EFsång. Den dansen fick vi lära oss i lördags och det var faktiskt väldigt kul! Tänk er 200 pers som står i en kyrka och dansar tillsammans synkat till musiken. Det var stämning tyckte jag! 
 
Ni andra som var på lägret, kan ni inte dela med er av vad ni tyckte om helgen??  
 
(Jag hoppas det är okej för alla att jag lagt upp bilderna, om inte får ni säga till) 

"your application has been approved"

Ja! Mitt visum är beviljat, och jag har nu dessutom stått på amerikansk mark för första gången. Oj så storslaget..! Okej inte riktigt men iallafall. Tänk, nu kan jag verkligen på riktigt riktigt åka iväg. Känns så otroligt bra ska ni veta.
 
En Sandra undrade om jag inte kunde berätta om vad de ställde för frågor inne på ambassaden när jag var där, och självklart kan jag göra det! 
 
Först och främst ett tips till er som ska dit:
Var där i god tid för att slippa den längsta väntan. Jag hade tid kl 8.30 och var där ungefär 1 timme innan. Jag slapp väldigt mycket köande och kom ut från ambassaden redan vid halv 10. Gick alltså väldigt fort jämfört med vad det kan göra
 
Allt innanför ambassadens stängsel kändes väldigt allvarligt på något vis. Telefon och annan elektronik fick inte följa med in och man var tvungen att gå genom en säkerhetskontroll, men det gick väldigt smidigt och var allt annat än svårt. 
 När man väl är där inne ska man ha en intervju på engelska för att ansökan ska kunna gå igenom, men intervjun består bara av några enkla frågor över en disk där personen man pratar med sitter bakom en glasskiva. Nästan komiskt att det ens kan kallas för intervju! 
 
Frågorna jag fick löd ungefär såhär:
"Var i USA ska du bo?" Eftersom jag inte vet ännu blev följdfrågan "När får du veta det?" och slutligen frågade hon vad mina föräldrar tycker om att jag ska åka till usa. Mer avancerat än så var det inte och därefter var det i stort sett bara att gå nöjd och glad där ifrån! Man behöver helt enkelt inte alls vara nervös inför besöket :)
 
Nu väntar jag bara på att få tillbaka mitt pass som de behöll och sen är jag i stort sett res-färdig om man ser till den praktiska biten!!
 
 
 
Eftersom jag blev klar så tidigt inne på ambassaden tog jag och mamma en sväng inne i fina Stockholm innan vi åkte hemåt. Vädret var jättehärligt så vi passade även på att äta lunch på uteservering. Himla mysigt! Vi kikade runt en stund på stan men tröttheten hann ikapp oss båda två ganska snabbt så vi stannade inte speciellt länge. Nu har vi iallafall, skönt nog, kommit hem till lilla Falun. Hoppas er helg och måndag varit lika bra som för mig, kram på er
 

mot ambassaden

har precis fått i mig min älskade hotellfrukost som jag dock behövde slänga i mig. Ambassaden ligger inte allt för långt ifrån hotellet  så jag tänkte ta en morgonpromenad dit:) 
 
Önska mig ett lycka till på Ambassaden, så att jag överhuvudtaget kan komma iväg till USA..!
 

EF läger

 Är så otroligt trött just nu. Helgen har varit intensiv, men har haft underbara ledare och träffat jättehärliga utbytesstudenter som gjort allt väldigt roligt. TACK!!
 
Tänkte skriva lite mer om lägret + lägga upp lite bilder etc senare för just nu ska det sovas.. Imorgon (efter världens godaste hotellfrukost mmm.....) så väntar ambassadbesök för min del. Får se hur det går. Är somsagt lite nervös... något jag förmodligen är i onödan! 
 
Godnatt
 

på tåget

Sitter på tåget nu och är sprallig inför helgen! Har haft trevligt sällskap tills nu av Paulina, som också ska till USA och till lägret. Hon har fått familj redan och åh vad jag blir nyfiken på vart jag kommer spendera mitt år när jag hör om hennes placering, familj osv.  Längtar som en galning till den dagen jag också får veta!  
 
Just nu sitter jag själv på tåget för vi lyckades boka olika resvägar med olika tågbyten så den sista biten till Stockholm får jag klara mig utan ressällskap. Att mina hörlurar gått sönder sög ju ganska rejält när jag sitter här själv, men får lösa det när jag kommer fram till centralen så att jag har ett par till nästa tågresa. Om jag inte sitter med några andra utbytesstudenter förstås :)
 
by Amanda/mobilbild

nu bär det av mot Stockholm

Är äntligen färdig med packandet! Slår vad om att jag glömt något dock...men jag överlever förmodligen.
Ååååååh detta känns så bra!
 

preparation weekend +

Godmorgon alla!
Här sitter en övertaggad Amanda med Coldplay i högtalarna och packar i sista stund (allt är som det ska vara helt enkelt)! Tåget går ner mot Stockholm kl halv 12 och där blir det sen ett tågbyte som tar mig och alla andra utbytesstudenter vidare mot Katrineholm där vi ska vara. Det här ska bli så kul!
 
Ska packa i det sista (det mesta) och göra mig iordning så att jag slipper står oklar 10 min innan avgång. Jag har nämligen en ovana att vara i otid...
 
Ha en fin fredag, puss
 

trötter

Hej alla fina! Hur har er dag varit? Sammanfattning av min dag i några ord = stressig/rörig/kaos. Skolan vill döda mig just nu och det är svårt att pussla ihop mina dagar för att hinna...
 
Ligger iallafall nu halvdöd (men faktiskt glad) på min säng efter ett träningspass backintervaller med min morbror eftersom vi ska springa ett terränglopp i början av sommaren. Bäst att inte ligga på lat-sidan helt enkelt. Ack så jobbigt det var, men gud så skönt efteråt! När jag kom hem efter passet var huset tomt och jag stod utan nyckel så tog mig en extra löprunda när jag ändå var igång. Kändes väldigt skönt att komma ut, tänka på något annat än inlämningar, seminarium, nationella prov och skolan överlag. Om ni frågar mig kan det vara en av de bästa avkopplingarna på något konstigt vis, just att få träna, för man kan släppa allt runt omkring sig för stunden och bara vara. Håller ni med eller har ni några andra knep när er hjärna går på högvarv
 
Ska ta en varm skön dusch nu och sen hoppa i säng. Skriftligt sv-nationella väntar imorgon så måste se till att vara utvilad. Önska mig lycka till! Kan behöva lite stöd just nu..
 
Sov gott, 
love
 
 

nationella prov

Nationella proven är i full gång. Vad tycker ni andra som gör det hittills? Temat är Framtid och måste säga att jag är tacksam för ämnet ändå. Känns relativt lätt och faktiskt roligt! 
 
Talet i svenska höll jag förra veckan. Valde att prata om framtidsdrömmar, möjligheten man har att bygga o skapa sin egen framtid bara man har viljan - något jag själv anser väldigt viktigt - och det gick väldigt bra! Idag kunde även läsförståelsen bockas av. Det kändes helt okej bra med tanke på att jag inte alls hade några höga förhoppningar på hur det skulle gå på läsförståelsedelen, så det firades med en långpromenad i regnet (att promenera i regn är bland det bästa som finns) med Freddi efter plus cheesecake efter det, mmm.... 
 
På torsdag väntar skrivdelen i nationella vilket jag faktiskt ser fram emot. Eller ja, "ser fram emot" var kanske att ta i, men tycker det är så kul att just skriva så känns som en utmaning samtidigt som det (förhoppningsvis) är lite kul. 
 

I forgot to tell you...

Jag vet att allt som har med mina förberedelser att göra kanske inte är det mest intressanta att läsa om, men det här bloggen är trots allt till mycket för mig, för att jag ska kunna titta tillbaka på allt vad min resa inneburit och då inkluderas även förberedelserna. Så, ni får stå ut!


Hur som helst, det jag skulle berätta var att jag faktiskt fick ett mail av EF i veckan med info om nästa helg då det är dags för läger och det verkar som att stället vi ska till ligger jättemysigt vid vattnet, åh! Vi har bland annat blivit indelade i olika grupper och jag är grupp GUL vilket betyder att jag även måste införskaffa mig något gult klädesplagg. Och om det är någon läsare som också fått färgen gul får ni gärna hojta till!  

Helgen kommer iallafall innefatta massor. Gemensamma morgonträningspass, middag, show, förväntingar-på-året-prat och allt vad det är. Låter inte som att det kan bli annat än fantastiskt kul tycker jag! Tar tåget ner på fredag vilket innebär att det bara blir en 4dagars vecka i skolan för mig, lovely!


jag vet inte vad som väntar men längtar, det gör jag

86 dagar. Längre än så tror jag inte att det är tills det första avresedatumet. Känns helt otänkbart att det kan vara så pass nära tills jag sätter mina fötter i USA. Visst, det är nästan 3 månader dit, men det är ingenting. Ingenting. Jag ska erkänna att jag är livrädd, men just nu är jag trots allt inne i en sån period då jag är så otroligt taggad på att åka iväg. Skulle kunna sätta mig på flyget över atlanten nu, i denna stund, för att möta allt nytt, träffa nya härliga människor och börja leva i det jag drömt om så länge! 
 
Har ni känt den känslan någon gång? Känslan av att se fram emot något så mycket att man blir alldeles lycklig, som att det kryper i hela kroppen och man blir så glad att man bara börjar le och skratta utan anledning? Ungefär så känner jag mig när jag tänker på att jag ska åka som utbytesstudent till USAoch allt jag har framför mig! Ganska lustig känsla, men väldigt härlig.
 
Vad ser ni fram emot? 
 
weheartit.com

en dröm

Inatt drömde jag att EF ringde mig och berättade att jag fått en familj. Jösses vad glad jag blev, i drömmen! Fick dock aldrig veta vart jag skulle bo för dom sa att "vi kan inte berätta mer än sådär förrän den 5 maj" så jag fick fortsätta undra även i drömmen. Det fick mig allafall att undra ännu mer vart jag hamnar och även att inse att samtalet om vart jag ska bo kan komma när som helst, bokstavligen. Väntar och väntar och väntar, samtalet kommer, nån gång...!
 
 
Uppdateringen här är lite låg just nu för skolan tar kål på mig. Inlämningar hit och dit och dessutom har vi massa Nationella prov här framöver. Men det lugnar förhoppningsvis ner sig snart!
 
 
Ha det bra fina ni, 
love

~ mainsteam?

Okej jag har lyckats glida med i strömmen även jag, men det är okej ibland eller hur?
 
Det omtalade ask som jag inte förstått vitsen med har nu även jag snällt börja använda. Blev lite nyfiken och ja, någon bättre ursäkt än så hade jag inte. Men, hursomhelst. Fråga fråga fråga så får ni förhoppningsvis ett svar tillbaka. 
 
http://ask.fm/amandawelander
 
När jag ändå håller på och söker uppmärksamhet via sociala medier kan jag säga såhär att ni får mer än gärna även följa mig på instagram, twitter, facebook, vine, snapchat, weheartit och allt vad internetvärlden nu erbjuder, om ni vill såattsäga. Fritt fram!
 
INSTAGRAM: amandawelander
TWITTER: aamandawelander (ja det ska vara 2 st a)
VINE: amandawelander
SNAPCHAT: amandawelander
WEHEARTIT: amandawelander (http://weheartit.com/amandawelander)
FACEBOOK: Amanda Welander
MAIL: amandawelander1@gmail.com
BLOGLOVIN': www.aboutamanda.se
 
Tänk nu kan vi bokstavligen stalka mig och hela mitt liv, om ni skulle känna för det :)
Ha en bra torsdagskväll alla fina!
 
 

~ details from yesterday


~ my new love

En ny älskling har välkomnats till min parfymhylla. Min söta mamma kom hem med denna till mig igår och det var kärlek vid första ögonkastet. Mmm gudomlig och alldeles, alldeles underbar.
Jag bokstavligen älskar parfymer och lotions. Man känner sig som en riktig prinsessa, med en extra dos självförtroende dessutom, efter en sprut eller två av sin favoritdoft. Gud vad jag ska drunka i Victoria's Secrets alla himmelska Lotions och Mists när jag kommer till usa. Ja, drunka. 
 
Nikon D3100

sunday sunday sunday

Jag har blivit bjuden på världens godaste middag ikväll. Bara så ni vet. 
 
~ Lax under parmesantäcke med sparris, halloumiost och grillade tomater ~


Lyxmorgon

Hur gott är inte detta? Jordgubbar till frukost i april. Mmm....

Dagar när dom är som bäst

Nytränad. Helt slut i kroppen efter drygt 1 timme på gymmet och är nu även nyduschad. Man blir alltid så glad och lycklig efter ett slitsamt träningspass. Oslagbar känsla, världens bästa känsla, ren lycka!
Har ni några planer för ikväll? Jag har laddat för en hemmakväll, något som är bland det skönaste som finns ibland. Evelina har dessutom köpt hem jordgubbar och mango, mmmmmm gudars vad gott! Så nu ska det mysas här hemma. 
 
ha en fin lördag
 
Love,
 

T-shirt leverans

Vem sa att hårda paket är dom bästa? Paketet som EF skickade mig igår var minsann mjukt och det var väl en himla tur att jag gillar just mjuka paket. När man åker med EF får man både en tröja och väska innan man reser och det var alltså min T-shirt som kom igår, och jag måste säga att den var fin! Så tack EF för T-shirten!
Har ni andra utbytesstudenter fått era tröjor? :-)
 
Nikon D3100

Sneak peek

Godmorgon!
 
Glömde säga att ett litet paket från EF anlände till mig igår.  Vad tror ni det kan vara? Ska visa vad det innehöll inom kort!
 

Halv åtta hos Olivia

Jag och några vänner har bestämt att under några veckor framöver ska var och en anordna en tre rätters middag som dokumenteras och betygsätts av alla, precis som på halv åtta hos mig. Kul va?  
Första middagen invigde vi ikväll hemma hos Olivia och vi har verligen haft det super med mycketmycket god mat!
 
Det blir så sällan att vi alla ses nu när vi inte går på samma skola längre och dessutom har fullt upp i veckorna, därför är hela den här Halv Åtta Hos Mig-idén så bra tycker jag och det var himla kul att äntligen umgås allihopa!
Tack för en fantastiskt fin kväll underbara ni!!
 
Nu ska jag sova för imorgon väntar jobb. 
 
Godnatt alla fina
 
Nikon D3100   

Är du sugen på något gott?

Det var iallafall jag idag och vet ni vad jag gjorde? Egen sorbet, som vart succé! (Tack Amanda för det fina rimmet).
Det är busenkelt att göra och himmelskt gott, så jag tänkte dela med mig av mitt mästerverk. 
 
Frukt- och bärsorbet
 • 1 banan, helst fryst
 • 1-1,5 dl frysta blåbär (hallon funkar också)
 • lite vatten (kan man hoppa över om bananen är ofryst)
Mixa i mixer tills konsistensen är något krämig. Tada, nu har du en sorbet att njuta av såhär på fredagskvällen!
 
Jag åt det på direkten med kokosflingor, sen frös jag in också.

man kan ju undra...

Imorse när jag vaknade hade jag en vänförfrågan på facebook från en okänd person. Wow, tänker ni för det händer ju aldrig i vanliga fall. Jo, visst dyker det upp förfrågningar stup i kvarten från folk man inte känner, men eftersom han var från usa och jag fortfarande väntar på att bli tilldelad en värdfamilj var min första tanke "tänk om detta är min värdpappa". 
 
Vad säger då att den slutsatsen stämmer när det finns mer än 300 miljoner amerikanare på denna jord och hälften av dem äger ett facbook konto? Hm.. ja, ingenting alls egentligen. Om det nu skulle stämma (som jag dock har svårt att tro eftersom det bara gått ca 1,5 månad sen mina sista papper skickades till usa), men om, så kommer jag bo i Oklahoma. Återstår att se... 
 
 

# exchange student wishes

 Det finns massa saker jag vill göra, testa och lära mig när jag är i USA. Vissa saker är ju faktiskt måsten bara för att man är just i USA. Jag menar, tänk bara en sån sak som att få dekorera sitt skåp i skolan sådär töntigt som i alla amerikanska filmer, eller ha ett riktigt barbecue-party i trädgården. Haha ja det vore nått..!
 

Hotell bokat

Förberedelselägret närmar sig och jag längtar som bara den! EF har anordnat en hel helg för alla utbytesstudenter och jag tror det kommer vara väldigt givande! Känns verkligen kanon att jag åker med EF. De är så hjälpsamma och trevliga allihopa och det känns tryggt!
 
Sista dagen på lägret är även till för föräldrarna då det hålls ett avresemöte med massa praktisk och viktig information så då kommer både mamma och pappa också ner till Stockholm. Känns så bra att båda kan följa med! Eftersom jag ska till ambassaden på måndagen direkt efter lägret kommer jag stanna kvar i Stockholm. Mamma har därför bokat hotell för oss plus min syster som följer med. Ska bli himla mysigt! Älskar att åka iväg på små vistelser, oavsett om det är länge eller bara någon dag, för det känns verkligen som vardagslyx då man får umgås, äta gott och bara ta det lugnt. Kvalitetstid. Uppskattar sånna stunder, speciellt med tanke på att jag kommer vara ifrån mina familjer ett helt år! Herregud, vill inte ens tänka på hur det kommer gå...
 

min morgon

Inte för att jag vill påstå att det är bra att försova sig eller så, men sånna här morgonar när man mitt i veckan kan lyxa till det med en lång och sen frukost är så guld värda. I vanliga fall åker frukosten ner på 5 minuter och kaffekoppen hinner nästan aldrig drickas upp, så att för en gångs skull få njuta av hela kaffekoppen och dessutom ha tid för lite weheartit inspiration på samma gång tackar jag för.
Nästa lektion börjar inte förrän klockan två så jag sitter nog här ett tag till...
 
Ha en fin dag!
 

svar på kommentar

 
Jenny-
det är så sjuuukt mycket man måste hålla reda på, blir snurrig haha! gick det fort att fixa personbeviset eller borde man beställa ett sånt nu på en gång? jag ska till Ambassaden i början av maj 
 

Hej, håller med dig totalt! Angående personbeviset så gick det på 5 min förutsatt att du går till ett skatteverket-kontor och inte gör det via mail då. Så nej, ingen brådska med det, bara du ser till att fixat det innan ditt besök :)
 
 "The world is a book and those who do not travel read only one page" - St. Augustine

Godmorgon fina läsare! Hur står det till en solig onsdagsmorgon som denna? Min morgon började jag med bultande huvudvärk och med att försova mig, oj en sån härligt start! Men jag kan ju med glädje säga att jag lever iallafall! 
 
Min bankdosa till mitt kort kom just med posten så nu har jag ännu en punkt att bocka av på min måste-fixas-innan-jag-åker-lista. Likaså bekräftelsen på mitt icakost som ska skrivas under har kommit så nu har jag mitt kort i handen inom några dagar. 
Jag om någon brukar ta det osäkra före det säkra när det gäller tidsplanering eftersom jag är en hopplös tidsoptimist, så det känns skönt att för en gångs skull få ordning på allt i tid. Egentligen är det väldigt konstigt att jag är en tidsoptimist då jag också är en perfektionist och har ett starkt kontrollbehov. Jag menar, hur går det ihop att alltid vilja planera och ha koll på allt samtidigt som man aldrig är i tid och heller inte kan planera? Dubbelmoraliskt Amanda...
 
charmerande nyvaken-bilder med nyvaken-frisyr, enjoy

ett mycket väsentligt och viktigt i-landsproblem

Nu är det ju såhär att jag har ett beroende och jag skulle nästan vilja kalla mig själv för missbrukare. Dock inte vilken missbrukare som helst utan nämligen nässprays-missbrukare. Nu till min tanke som slagit mig; går denna drog (ja för mig är detta sorligt nog en drog) att få tag på som 17åring i USA? I lilla Sverige är det ju faktiskt olagligt att köpa på majoriteten av alla ställen där det säljs. Vore i och för sig mycket underligt om det inte gick att få tag på i usa, men man vet aldrig med det där stora landet på andra sidan Atlanten. Dom är ju kända för att vara lite... knasiga?
 
Om inte, kommer jag kräva att mina värdföräldrar köper ut. Å-h-å, busigt Amanda...
 

väderprat

Måste bara påpeka det finfina vädret som rådde i Falun idag eftersom att jag senast beklagade mig över det hemska snöovädret. Mina nyinskaffade vårskor fick ta mig sällskap till skolan idag med all rätt, likaså vårjackan! Är det inte konstigt vad vädret kan styra ens humör, eller gäller det bara för mig? Våren är iallafall mer än välkommen enligt mig, håller ni inte med? 
 

visum betalt

Nu är ännu några steg i min visumprocess avkarade!
När jag ska till Amerikanska ambassaden den 29e april måste jag ha med mig massa papper mm. så lite sånt har jag fixat med efter skolan idag. Ambassaden behöver tydligen ett originalkvitto på min visumbetalning, så jag cyklade förbi banken efter skolan och fick det utskrivet. De kräver också att jag har med mig ett personbevis till ambassaden så därför cyklade jag förbi skatteverket och fick ett sådant utskrivet på samma gång. 
 
Har även beställt hem en fraktsedel från posten som jag måste ha med mig, så nu har jag ordning på allt som behövs inför mitt besök. Förhoppningsvis har jag inte glömt något...

Allt som ska med i min väska till ambassadbesöket: 
 • passet (mycket mycket viktigt Amanda)
 • Utskriven bekräftelse av DS-160 formuläret (det med bla. alla sjuka frågor jag svarade på häromdagen)
 • Originalkvittot på visumbetalningen
 • Ett foto på mig själv i färg
 • personbevis
 • kuvert + fraktsedeln
 • DS-2019-dokumentet från USA
 • Notice of Action (ett betalnings-intyg från USA)
Är lite rädd att jag ska glömma något viktigt papper när jag ska dit. Vad gör man om man glömmer något? Herregud, kan nästan känna paniken komma krypande bara genom att tänka tanken "tänk om". Jag menar, det är nog så läskigt att gå in där. Jag får inte ha med mig någonting in, möjligtvis en bok, men annars ingenting!? Mobil/pengar/klockor etc måste man lämna ifrån sig. Ganska spännande är det trots allt..!

vem är tjejen som skriver?

Jag har faktiskt inte presenterat mig ordentligt än. Det är alltså på tiden att göra det! Tänkte att jag på samma gång passar på att göra en lite ego-inspirerad kategori (kändes bra att kalla den så) där inlägg om mig själv samlas eftersom jag fått frågan om jag kan skriva om saker som handlar om just mig själv.

Så, vem är egentligen jag?

Mitt namn är Amanda Anna Therése, jag är 17 år och bor med mina två familjer i Falun. Att jag har två familjer har den enkla förklaringen att mina föräldrar är skilda sen jag var 4 år gammal. Jag går på gymnasiet och pluggar just nu, efter många byten mellan program och skolor fram och tillbaka, på Samhällsvetenskapliga programmet vilket jag trivs rätt bra med. Jag lider av en grym beslutsångest (därav alla byten) vilket jag antar går i släkten då vi alla är likadana. Jag är dock väldigt duktig på att ta snabba beslut, men huruvida bra eller eftertänksamma dom brukar vara är en annan sak...

Som person skulle jag nog beskrivas som väldigt impulsiv, sprallig och pratglad, men även ord som envis och otålig passar in. En funderare skulle jag också påstå migsjälv vara då jag ofta - och mer än gärna - går i drömmarnas värld. Trots det har jag båda fötterna på jorden och trivs ganska bra var jag än befinner mig så länge jag känner mig behövd. Jag har åsiker om det mesta och säger alltid vad jag tycker men sällan vad jag känner och så har jag alltid fungerat. Att få inspirera och hjälpa andra är något som känns viktigt för mig och jag är alltid mån om dem omkring mig, för mår mina nära och kära bra så mår jag bra!
 
Jag bär på massa intressen, allt från att åka skidor till att inreda till att baka, men jag mår som allra bäst när jag får vara kreativ på något vis. Musik och att sjunga, mina vänner och träning ligger mig dock väldigt varmt om hjärtat, precis som min familj och kamera även gör. Att skriva är också något jag älskar och det förklarar varför jag valt att dela med mig av min resa här. Med tanke på att min blogg somsagt handlar om min resa som utbytesstudent kan ni nog förstå att jag även älskar utmaningar och att resa. För mig känns det som livets tjusning, att få ta sig ut i världen för att upptäcka den, se den, och lära sig massor! Att jag tagit beslutet att åka till USA och lämna tryggheten här hemma är min hittills störta utmaning jag ställts inför och självklart känns det skrämmande, men samtidigt vet jag att det kommer ge mig så mycket. Det är just därför jag gillar utmaningar så mycket som jag gör!
 
 
Jag kan hålla på hela natten att berätta om mig själv om jag så skulle vilja. Jag har som sagt lovat att skriva om mig själv, min familj och mina intressen och jag ska. Det får fyllas på allt efter som i denna nya kategori. 
 
Berätta gärna vad ni vill veta eller läsa om!
 
love, 
Amanda 
 
 

1års kalas

 

en fråga:


moa- 
När åker du till USA och hur länge blir du borta? Får du åka hem under tiden typ julen om du vill?? Jag vill åka till USA nästa år men vet inte om jag vågar eller klarar att vara borta från min familj och kompisar 
 
Hej, kul att du hittat hit! Jag kommer bo där borta i ca 10-11 månader, det beror på när jag åker och när min skola i usa tar examen. Än vet jag inte exakt när jag åker men någon gång mellan 16 Juli och början av september ger jag mig av, beroende på när jag får familj bland annat! 

Jag får inte åka hem under mitt år för att hälsa på, det har med reglerna att göra när man åker till USA. Däremot är det helt okej att din svenska familj hälsar på under sista halvår vilket är jättebra tycker jag! Om vänner får hälsa på vet jag däremot inte. 
 
Jag har sagt det förut, men jag tycker verkligen verkligen du ska åka om du funderar på det! Tänk vilken möjlighet, och vad har man att förlora? Jag förstår om du tvivlar på om du klarar det, för jag har varit exakt likadan, men jag tror faktiskt man kan om man vill!

Hoppas du tar dig modet och åker, kram
 

Hipp hipp hurra för Ella

Ett stort stort grattis till min lilla sötnos som fyller 1 år idag! Herregud vad det har gått fort, det kändes inte alls länge sedan jag och Evelina åkte upp till BB för att träffa vår lillasyster som kom till världen. 
 
Tänk vad konstigt det kommer vara att åka iväg i höst för att sen komma hem och träffa mina småsyskon som vuxit så det knakat. På ett år hinner det hända otroligt mycket, iallafall med tanke på att dem är små, så det kommer kännas underligt att missa ett år i deras liv. Ella är ju dessutom bara ett år just nu så...tänk om hon inte ens kommer...komma ihåg mig? En läskig tanke tycker jag...
 

Vinter?

Ha! Årets aprilskämt måste varit att vintern var lämnad bakom oss, för icke! Här i Falun råder snöyra igen. Det snöar dessutom inte smått eller lagom, utan det vräker ner från alla håll och kanter!? Inte något som gillas av mig, men det är bara att gilla läget. Har inte varit en sådär jättehändelserik dag, men en mysig dag. Lunchade på stan och har tagit det lugnt på eftermiddagen. Ikväll väntar en myskväll med kompisar tror jag, känns skönt! 
 
Mycket charmiga bilder kan jag även bjuda på en lördag som denna. 
 

Q&A

 
Angående mitt bankkort.
 
Hej,
Ja precis så är tanken, att jag kommer sätta in pengar varje månad på mitt icakort för att använda det i USA, både till att handla och ta ut pengar var min tanke.
Det är nämligen så att med icakortet kan man ta ut pengar i bankomater utomlands utan att behöva betala en extrasumma vid varje uttagstillfälle, bra va?
Kanske visste du redan om det, men det finns säkert fler som kan få nytta av faktan :-)
 
Så en liten fin sammanfattning på det: Ska du ut och resa - införskaffa dig ett alldeles eget icakort! 
 
 

Ännu mer förberedelser

Godmorgon alla fina! Redan fredag, lovet springer iväg för fort... men det är inte slut än. Så, Tips från mig: se till och njut de sista dagarna!
 
Nu har äntligen mitt nya bankkort kommit. Eftersom jag måste kunna använda kortet utomlands till massa saker så har jag skaffat ett riktigt VISAkort istället för electronkort. Ska nu bara fixa så jag får ett ICAkort också. Det är lika bra att ordna med alla praktiska saker redan nu, så slipper vi stressa med allt sådant i Juli.
 
Igår tog jag och mamma oss ner på stan och tog kort till Visumet. Det är så strikta regler på hur kortet ska se ut, vad måtten ska vara osv så det kändes lättast att låta någon ta kortet som vet hur det ska vara. Så, kortet ligger nu här på mitt skrivbord och jag ser aningen... Rolig ut. Men, det duger! 
 
Har även bokat tåg ner till förberedelselägret som jag ska på den 26e april! Längtar som en galning, ska bli så otroligt roligt att få träffa andra som också ska ut för att se världen. Lägret är hela helgen och jag tror vi kommer få riktigt roligt. Verkar jättemysigt, vi ska hålla till strax utanför Stockholm på en gård (vad jag förstått det som) och umgås, leka, prata och få massa nya vänner! Ååå jag ser fran emot det :-)
 
För övrigt så händer det inte så mycket alls på usa-fronten, men jag väntar som ett litet barn på julafton efter det samtal från EF då de har en familj åt mig! Är väldigt många som faktiskt redan fått familj och jag blir så nyfiken på att själv få veta när jag hör om allas placeringar! Tids nog kommer det ett samtal till mig med ska jag se, då kommer jag vara den lyckligaste människan på hela jorden!
 
Ha en bra dag, love

så var det ju det där med alla papper...

Vet ni vad jag hittade i vår postlåda idag? Ett brev från EF! Lika nyfiken som varje gång det kommer ett brev från dem sprang jag in och öppnade. Egentligen var det inte något jätteintressant, men det var massa papper som alltid. Den här gången var det dock om hela söka-visum-processen och herrejösses vad mycket som ska fyllas i! Eftersom jag ska till ambassaden redan den 29e april (är nästan lite nervös) så har jag och mamma suttit ner hela kvällen för att gå igenom alla moment osv. Så, nu är nästan allt som måste fyllas i på ambassadens hemsida klart, mycket skönt! 
 
Måste erkänna att hela ansökan är extremt konstig - men frågorna är väldigt roande!
 
"Har du varit involverad i prostitution under de senaste 10 åren eller har du tänkt involvera dig inom det i usa?" 
 
"Är du medlem i någon terroristorganisation?"
 
Ungefär så löd de flesta frågorna. Jag menar, solklart ja på allt! Varför finns det ens alternativ?
 
Nej men seriöst så känns det som ganska värdelösa frågor då det är ganska självklart att man svarar Nej. För även om man skulle varit medlem i en terroriststämplad organisation, skulle man verkligen vara så dum att skriva det då? Hm...tror inte det ;-)
 
 
 

det här är bara början

Förvirrad men exalterad. Ord som beskriver mig väldigt bra just nu. Alla tankar, känslor och funderingar kring min resa snurrar runt i mitt huvud all vaken tid. Det går inte en dag utan att jag tänker på det som väntar, mitt stora äventyr. Allt känns så overkligt, så långt borta, men jag inser att tiden rusar iväg. Snart står jag där på Arlanda, redo (eller inte alls redo?) att lämna allt för att börja leva en av alla stora drömmar jag så länge väntat på!
 
Det finns förmodligen en massa olikheter mellan usa och Sverige som jag inte kan förstå förrän jag sätter mina fötter på andra sidan jorden, och jag tror att jag börjar komma till insikt vilken utmaning jag tagit mig an. Kulturkrockar, missförstånd och hemlängtan kommer antagligen bli tuffare än jag trott. Men jag ska klara det. För jag kan klara det, det tvivlar jag inte en sekund på. 
 
Även om jag känner mig rädd för det som väntar så längtar jag. Att få se något annat, som skiljer sig från livet jag är van vid gör mig så nyfiken och glad. Jag vill börja leva det livet nu, se något nytt, ta del av världen! 
Världen har så otroligt mycket att erbjuda och det finns så mycket jag vill se. Den här resan känns som ett perfekt tillfälle att öppna ögonen och få se mer av världen, lära mig stå på mina egna ben, bli starkare och växa. 
 

Bucket list


En allergisk påsk

Påskhelgen börjar närma sig sitt slut, men lovet däremot har bara börjat. Har ni haft en bra påsk? Jag har haft mysiga påskdagar med vänner, familjen och släkten.
Jag började fundera över hur min påsk kommer se ut nästa år? Kanske kommer jag inte ens fira påsk? Eller så ser påskbordet helt annorlunda ut bara? Kanske måste jag be påskbön? Det återstår att se vad min blivande värdfamilj kommer ha för traditioner
 
Har ätit påsklunch hos pappa idag och eftersom varken jag eller syskonen hade målat några påskägg ännu så såg jag till vi gjorde det! Älskar att göra det för det hör till. Man har gjort det sen man var liten så det känns lite speciellt att ta fram vattenfärgerna, penslarna och måla mönster som alltid lyckas bli lika fantasilösa. Är faktiskt roligt!
 
Kvällen tillbringades på Akuten (igen?) men av annan anledning den här gången. Nästan så att jag är stammis där nu..! Iallafall så tog jag en springtur och sprang sedan till akuten och fick sitta där i 3,5 timmar(?!) för att få hjälp. Hela jag är full med utslag och ser ut som en myggbiten stackare från topp till tå. Visste inte ens att man kunde vara det, men tydligen så är jag allergisk mot pencillin. Ganska konstig allergi om jag får säga det själv, men jag får väl se till att klara mig utan pencillin resten av livet då... hur nu det går till?