Q/A - angående intervjun

Q -
Simon - Hej! Följer din blogg med intresse! Imorgon har jag intervju hos EF inför ett år i USA. Jag är väldigt nervös. Hur gick intervjun till? Jag har hört att man får tala engelska och skriva en uppsats? Hur stor del av intervjun var på engelska? Vad för uppsats är det man får skriva? Super tacksam om du svarar!
 
A -
Hej Simon! Jättekul att du följer min blogg, Och vad spännande med intervjun! Kan börja med att säga att du inte har något att vara nervös för, inte alls. Ta det lugnt och var dig själv bara så kommer det gå hur bra som helst. Jag antar att du ska till EF-kontoret eller liknande för inervjun? Jag vet faktiskt inte riktigt hur dom går till för jag hade en lång telefonintervju då jag inte bor i Stockholmstrakterna. Men, det ska vara i princip samma upplägg ändå. 
 
Vad som sker under intervjun är att de frågar lite om dig själv, varför du vill åka, hur du tror du kommer reagera om det uppstår konflikter/kulturkrockar/hemlängtan etc. Jag upplevde intervjun väldigt avslappnad och enkel, alltså inte något som var till för ställa mig mot väggen, vilket var väldigt skönt! Intervjun var även ett tillfälle för den som höll intervjun att dela med sig av sina erfarenheter och svara på frågor och funderingar som jag hade. 

Precis som du säger hålls intervjun delvis på engelska, och man ska skriva ett kort brev, alltså inte en uppsats - så du kan vara lugn, haha. Vad du ska göra är att svara på några frågor på engelska, that's it! Tror det tog 5 minuter för mig, om inte ännu mindre. Jag kan säga att jag failade rätt totalt när jag skulle prata engelska, men det gjorde absolut ingenting! Det är inte så att de sågar dig eller säger att du inte får åka för att du säger lite fel, tro mig!

Brevet vet jag inte riktigt hur det går till på intervjun eftersom jag gjorde det i efterhand (svårt att skriva över telefon...). Men, brevet är max (!) ett halvt A4 där du på 15min skriver några rader om dig själv, vad du tycker om att göra, varför du vill åka som utbytesstudent & vad du ser fram emot. Det kanske låter mycket, men det är inte speciellt mycket att skriva alls. 
 
Hoppas jag kunde lugna dig något inför intervjun, ska hålla tummarna för dig! Vore kul att höra efteråt vad du tyckte och hur det gick. Lycka till! :)

♕ Simon

Tack så mycket! Känns betydligt lugnare nu! :)

Svar: åh så skönt att höra! Stort lycka till nu!! :)
Amanda Welander 17, USA

2013-08-14 @ 21:50:45
♕ Simon

Hej! Jag har nu varit på intervjun (pustar ut)! Det var verkligen inget att vara nervös över!

Jag åkte till EF:s kontor på Strandvägen. Intervjun hölls av en intervjuledare och en EF-ambassadör. Det var två EF studenter som intervjuades tillsammans (normal är det inte så men det var tydligen ovanligt många som skulle intervjuas nu innan skolan börjar). Iallafall så började intervjun med att intervjuledaren frågade oss varför vi ville åka. Sedan så satt han och pratade i stort sett hela tiden. På slutet så fick jag och den andra studenten gå ut för att intervjuas på engelska (det var detta jag fruktade). Men det var så enkelt som du sa! Det tog bara några minuter. Jag gjorde en del missar men det känns ändå bra nu efteråt! Brevet som skulle skrivas var simpelt, man skulle skriva lite om sig själv och så.

Generellt sett så känns det super bra nu efter! Tack så mycket igen för ditt svar! (Mitt första svar kändes lite kort och drygt i förhållande till ditt långa och välskrivna svar). Men verkligen super tack för ditt svar!

2013-08-15 @ 20:13:33



NAMN *
Kom ihåg mig?

EMAIL (publiceras ej)


BLOGG


KOMMENTAR