En svensk helg i USA

Har massor att berätta! Min helg har varit en toppenhelg måste jag säga. Kan börja att berätta om fredagen som var en viktig och stor dag för skolan då det var matchdag för basketlagen då de på kvällen var dags för derbymatch mot Mounds View som är "grannskolan" . Hela skolan klädde sig i temat rosa då det var Pink Out som gällde och på kvällen var läktarna fulla med rosa människor, både från min skola Irondale och Mounds Views skola. Tyävr förlorade båda våra Vasity team, menmen... 

Min lördag var en riktig slapp-lördag men jag tränade mitt första träningspass på flera veckor. Väldigt skönt att känna mig tillräckligt frisk! 
På kvällen åkte hela familjen sen och åt middag på en restaurang inne i Minneapolis. Den kallades Psycho Suzies och hela stället hade Hawaiitema. Var väldigt gott och mysigt. 

Senare på kvällen gjorde vi julgodis och vi gjode även lite av det vi alltid göra hemma i Sverige. Är inte det något av det mysigaste med julen, att baka? Jag bokstavligen älskar det. Och det får mig att känna mig som ett barn igen. Jag ska aldrig sluta med den traditionen...
Efter för mycket provsmakning hade vi alla ont i magen dock. Jag och Tomme hade sen en trevlig kväll tillsammans när vi alla var klara. Tack för en mysig kväll!!

Och vet ni vad vi har gjort idag? Vi åkte in till det Amerikanska Svenska Institutet som ligger här i Minneapolis för att gå på julmarknad och se det svenska muséet. Var så otroligt kul att se och det fick mig att känna mig lite som hemma igen.
Inne i muséet spelades folkmusik och de bar folkdräkter! Gissa om jag blev glad när det kändes som midsommar (ja det var väl meningen att kännas som jul men ändå)och jag såg en av spelmännen bära Rättviksdräkt. Åh, jag stod bara där och log.
Och så fick jag syn på denna Julstjärna och började sakna mamma lite mer än vanligt. För varje gång jag ser dessa julblommor tänker jag på dig mamma eftersom du alltid alltid alltid dekorerar huset med dom. Lite konstigt kan man tycka att just en blomma av allt på hela muséet var det som fick mig att sakna saker hemifrån, men ja...så var det. 
De hade ett tält med massa svensk/skandinavisk hemslöjd, som det alltid är på våra julmarknader. Dockor som på bilden nedan, träslevar, silversmedssmycken, lovikavantar etc. Ett par varma handgjorde vantar fick följa med mig hem eftersom jag inte äger ett par, och kändes lite extra kul när de var köpta från det svenska institutet här!
En av de bästa delarna av intitutet måste ju varit shoppen med alla svenska saker. Tänk att man kan bli så glad av att se random svenska saker?! Typ disktrasor med "God Jul" på, väggdekorationer målade i dalahästens färger, dukar med svenska lussebullar på, svenskt lösgodis, lingonsylt och allt vad det är. Vi hittade även glögg som Tomme köpte med hem!

Jag köpte också med mig lite svenska mattraditioner. Pärlsocker!! Så nu kan jag äntligen försöka mig på att göra mormors goda kanelbullar. Hittade även grötris så nu kan jag göra tomtegröt och ris ala malta till julen. Kunde heller inte låta bli att köpa lingonsylt och leksandsknäcke! Förstår ni lyckan jag kände? Det är lliksom konstigt att man blir så glad för något så litet som detta. Man får en känsla av att inte vara bortglömd, att världen är ganska liten trots allt. Svårt att förklara...

Nu på kvällen kokade jag glöggen, gjorde iordning russin- och mandelmix, och dukade fram med papparkakorna jag köpte tidigare i veckan. Var väldigt uppskattat och jag hoppas det kan bli något som de kanske kan införa i sina traditioner i framtiden och tänka på mig. 

Den här veckan som kommer är det Charity Week i skolan. Det innebär att hela skolan gör allt för att skänka så mycket vi kan till välgörenhet för att hjälpa människor häromkring, elever på skolan etc som inte har så mycket. Vi har därför plockat ihop 5 stora kassar här hemma under helgen med mat, kläder, hygienartiklar, skolmaterial och annat som inte använts här hemma, som kan komma till bättre nytta hos någon annan. Tycker det är väldigt fint av skolan att de anordnat saker som detta. Jag skulle säga att det är en stor skillnad mellan amerikanare och svenskar. De är så otroligt givmilda här och hjälpsamma. Det är liksom inget tvivel alls på att hjälpa varann. Och otroligt många skänker och donerar bort saker varje månad. En väldigt fin sak, som jag tycker fler borde ta efter!

Ha en underbar vecka allihopa, och njut av allt som har med julen att göra. 
Varma vinterkramar till er alla, mina grymma läsare

♕ sandra

vet inte riktigt om jag håller med om det där med att amerikanare är mer givmilda, skulle snarare säga att det är tvärt om. Visst det kanske är vanligt där du bor att de donerar till välgörenhet (jag pluggar på college i kalifornien) men i det stora hela så är alla amerikanare väldigt egoistiska och har tänket "jag vill bestämma själv, alla får klara sig själva så som dom vill" vilket är också är tänket som gjort att det finns så ofantligt mycket hemlöshet och klasskillnader överlag i staterna.

Svar: Förlåt för sent svar… Jag förstår precis vad du menar och jag håller med dig till fullo! Jag vet att Minnesota är en av de stater med högst siffror på välgörenhet/donationer eller så, men som du säger är de nog rätt egoistiska trots allt när det väl kommer till kritan, synd nog.Vad har du för bild av amerikanarna nere i Kalifornien?
Amanda Welander 17, USA

2013-12-23 @ 15:23:08NAMN *
Kom ihåg mig?

EMAIL (publiceras ej)


BLOGG


KOMMENTAR