frågor & svar

Sofie
Hej! Det är jätteroligt att se att du verkar ha det så bra och jag blir jättemotiverad och peppad av din blogg. Jag ska nämligen själv åka nästa år och har lite frågor: 

1. Hur är din relation med värdfamiljen?, känner du att du kan prata med dem om allt osv? 
2. Har ni någon gång bråkat?, hur hanterade ni det? Jag är lite rädd att de inte ska tycka om en efter det/ eller att de är svårt att acceptera varandras olikheter och att man därför inte vågar säga vad man tycker. ( Förvirrande fråga.) 
3. Är det svårt att hålla vikten? Tänker du extra på vad du äter eller äter du mindre/ eller mer? Har du några tips? 
Skulle vara jätte tacksam för svar. Fortsätt kämpa på. Kram
Sofie, så kul att du ska åka också! Är du taggad? Är säker på att du kommer få det otroligt bra du med! 
1 – Jag har en väldigt bra relation med min värdfamilj. Kan prata med dom om jag känner att jag behöver det.
2 – Har inte bråkat med dom, vilket jag är riktigt glad över. Så länge man kommunicerar och pratar med varann tror jag man kan undvika konflikter och bråk. Men om du någon gång skulle hamna i en konflikt tror inte jag det behöver förstöra er relation. Jag menar, man bråkar ju både med kompisar och sin familj här hemma ibland, men det är inget som hindrar oss från att tycka om varann och ens personligheter!
3 – Det beror helt på vem du frågar. Det är inte så svårt att hålla vikten om man vill hålla vikten. Men det är samtidigt definitivt lättare att gå upp i vikt här än hemma i Sverige om du frågar mig. För här är all junk food och allt snacks så mycket mer lätttillgängligt och det är liksom en del av nästan alla ungdomars dagliga kost. Jag skulle säga såhär. Så länge man rör på sig behöver man nog inte oroa sig så mycket över vad man äter, men man kan ha i baktanke att det är ju trots allt upp till sig själv om man väljer att äta pizza varje dag bara för att man kan, äter glass varje lunch bara för att man kan, köper godis efter skolan varje dag bara för att man kan etc. Det jag vill säga är att bara för att man bor i USA betyder inte det att man måste gå upp i vikt, men man kanske måste vara lite medveten. Det försöker jag vara.
Lycka till med ditt år och jag är nyfiken på att höra vart du hamnar! Har du mer frågor kan du kommentera eller maila mig! kram
 
Hej Amanda! Jag undrar hur mycket hela ditt år kostade och kommer kosta på ett ungefär med fickpengar osv? Jag får åka men enda problemet är pengarna för mig.. KRAM!
Hej, det är så otroligt svårt att svara på. Först har du ju programavgiften men det tillkommer även visumkostnader, försäkring, fickpengar etc. (som du säkert räknat ut efterosm du frågar). Nu vet ju inte jag vad avgifterna är detta år eftersom det verkar stiga varje år, så det är så svårt att svara på! Försöka räkna ihop alla obligatoriska kostnader såsom programavgift, försäkring, visumkostnader etc. själv. Fickpengar brukar rekommenderas omkring 2000-3000:- varje månad om jag inte minns fel. Förlåt men det är JÄTTESVÅRT att säga vad ett år kostar! Beror på om din värdfamilj planerar resor, oväntade kostnader kan komma upp, etc. 
Om det i ditt fall hänger på pengarna, fråga dina föräldrar om de kan tänka sig ha en utbytesstudent hemma hos sig? Om ja, då kan du åka med Rotary som är ett mycket billigare alternativ! Lycka till, kram på dig
 
Josefine
Hej din blogg är jättebra! Jag undrar hur det är med skolan och prov och sånt. Är det svårt? Var du duktig på engelska innan du åkte?
Tusen tack snälla du! Skolan här är både lätt och svår. Jag har lätta kurser och kan därför inte påstå att det är svårt. Dock hade jag vissa akademiska kurser från början som var väldigt svåra, men som jag bytte just pga att det var för svårt. Proven här är lättare än hemma, men läxorna är desto fler. Jag var inte speciellt bra på engelska innan, och jag tycker fortfarande att det är svårt faktiskt.
 
Roseline
Hej, jag ska skriva en uppgift om att bo hos en värdfamilj (alltså vara en utbytesstudent). Så jag undrar om du kan formulera på något sätt om hur det är, sedan kan jag få inspiration från det. 
Tacksam för svar!
Det är tyvärr jättesvårt att svara på och tar alldeles för mycket tid... men lycka till!
 
Estelle
Superbra blogg! Blir ännu mer motiverad till att åka när jag läser om din resa! Jag har precis skickat in en ansökan till EF! Men har lite frågor till dig, 
var det någon gång innan du åkte som du höll på att ångra dig eller inte alls kände för att åka? Och hur lång tid efter du skickat din ansökan fick du reda på att du kommit med? Fick du komma på intervju direkt eller ringde dom och ställde frågor innan?
Åh så roligt att jag kan motivera dig och ännu roligare att du skickat in din ansökan! Hört något mer? 
Det var perioder innan som jag kände att jag hade tagit fel beslut, men det hör nog till tror jag. Jag tror det ringde inom en vecka eller något och vi bestämde tid för en intervju. Jag hade min intervju på telefon eftersom jag bor ca 3 timmar ifrån Stockholm, men det funkade lika bra tyckte jag! Håller tummarna för din intervju, lycka till!

Estelle
Jag hade en till fråga! 
Det står på sidan att sånt här inte ingår i programavgiften, så jag undrar om du vet vad allt det där kostar? 
Försäkring [e4]  (ca 7000kr tror jag)
Fickpengar  (2000-3000 per månad = ca 30 000kr)
Telefonkostnader (ca $30-$50 per mån beroende på vad du väljer för amerikanskt abonnemang)
Transport till och från skolan (olika, min skolbuss är ca 2700kr för hela året tror jag, men för vissa kostar det ej)
Skolluncher (min är ca $55 per månad = 365kr/mån = ca 3650kr för hela året)
Resor i värdlandet (om din v-familj planerat resor tex som att jag åker till Mexico med min värdfamilj, om du åker på resor med EF, skolan etc) 
Klubbmedlemskaper (sporter, drama klubb, etc. Min fotbollsavgift tex = 1300kr + träningsoveraller etc.)
Aktiviteter på fritiden (saker du gör med kompisar, går ut å äter, åker till nöjesfällt, konserter, etc)
Skoluniform, om det krävs (ingen aning..... dock ovanligt i USA)
Visumkostnader (ca 2500kr)
Sluta inte blogga, du har världens bästa blogg!
Vet inte på exakta kronan, men har skrivit efter varje punkt vad det kostar på ett ungefär. Om du undrar något mer kan du maila, så kan jag försöka förklara bättre. Och vad gullig du är, tusen tack för det! 

Bella
Jag undrar om du kan nu flyttande engelska? Eller om du har blivit bättre på det? 
Hoppas att du har det bra i USA!
Jag har blivit någorlunda bättre enligt mina vänner här i USA, även om jag själv inte riktigt märker det. Och jag är definitivt inte helt flytande på engelska, men jag kan ju prata och föra konversationer, haha. Och tack jag har det super här borta!

Mathilda
Hej! Jag undrar om du vet någon som har åkt som utbytesstudent och går IB programmet? :) Btw älskar din blogg!! :))
Har tyvärr ingen aning... Jag själv funderar dock på att gå det när jag kommer tillbaka men jag vet inte. Och tack tack tack vad glad jag blir! Kramar till dig Mathilda

UPDATE till Mathilda: Kika in HÄR och ta kontakt med Jenni. Hon var utbytesstudent förut och går IB programmet! 

♕ Jenni

Till Mathilda: Jag har varit både utbytesstudent och gått IB!

Svar: åh men toppen! Skriver det i inlägget på direkten!
Amanda Welander 17, USA

2013-11-20 @ 04:33:50
♕ Ida

Hej, du har säkert redan fått den här frågan men hur ska du göra med skolan när du kommer tillbaks till Sverige. Jag vill och får åka på utbytesår men jag vill samtidigt inte börja om en klass när jag kommer tillbaks. Hur gör du?

2013-12-02 @ 17:13:35NAMN *
Kom ihåg mig?

EMAIL (publiceras ej)


BLOGG


KOMMENTAR