Q/A - svar del 2

Äntligen kommer det svar på era frågor, varsågoda!

Nea 
Hej!  Hur gör du med internet där än? Är de värdfamiljen som har Wifi? Verkar ha fått en toppenfamilj, hur 
Är gatan? Är det lite som Wisteria Lane i Desperate Housewiwes?
Hej Nea. Hemma har min värdfamilj Wifi som jag använder och utanför hemmet använder jag 4Gnät som jag betalar själv varje månad. Surf är inkluderat i min telefonräkning.
Har verkligen hamnat i en toppenfamilj som passar mig - tacksam över det!
Haha när jag tänker efter kanske det kan liknas lite med Wisteria Lane. Det är ganska stora och fina hus på gatan och alla familjer/mammor på gatan umgås ständigt. Dock är det inte lika mycket hemligheter och drama som i Desperate Housewives. (Eller ja, vad vet jag om det...?)
 
Anonym
Okej det här är de saker som stoppar mig från att åka: 
- hemlängtan såklart 
- jag är åksjuk, vilket blir ett ganska jobbigt problem tex om familjen ska åka någonstans & jag måste hela tiden kräva att sitta fram. 
- rädslan för att bli ensam i high school 
- rädslan för att hamna i en värdfamilj jag inte klickar med 
- paniken att klara sig på egen hand. 
Har du några tips eller något mot mina rädslor? Om du förstår vad jag menar! 
Älskar din blogg!! 

Hej! Så glad att du gillar min blogg, tack! Det är inte konstigt att du har rädslor som stoppar dig. Jag menar, det är en stor grej att åka iväg och lämna allt. Jag skulle svara såhär på dina punkter:
Hemlängtan tror jag alla utbytesstudenter är oroliga för, och nästan alla av oss drabbas av den förr eller senare. Men tro mig - man är starkare än man tror. Man gråter lite. Man saknar massor. Men man överlever. Se det som en utmaning, en utmaning att prova på vuxenlivet då du kommer flytta hemifrån på riktigt. Och din svenska familj är faktiskt inte längre än ett skype-samtal bort. 
Din åksjuka är det minsta du ska oroa dig för, på riktigt. Och är det så att du måste sitta fram så får din värdfamilj stå ut med det. De har ju trots allt valt dig trots dina styrkor och svagheter.
Ensam i high school kan hända att du känner dig vissa dagar, men det är en del av utbytesåret. Det tvingar dig att utmana dig, att våga prata med folk och på så sätt växa. Det kommer gå fint ska du se.
Värdfamiljen klickar inte alltid för alla studenter som du säger, men tänk om du får en familj som är helt perfekt för dig? Man hör endel skräckhistorier där studenter blivit onöjda, men man ska inte flömma att de allra allra  flesta är hur nöjda som helst - men de historierna får inte lika mycket uppmärksamhet som de dåliga exemplena tyvärr. Så länge du är öppen för möjligheter tror jag det kommer bli bra. Och skulle du ändå hamna i en "dålig" familj går det alltid att lösa på plats.
Paniken att klara sig på egen hand - den punkten borde du skriva på din plus-lista istället för minus-lista. Är det inte ytterligare en anledning till att åka? Du kommer garanterat lära dig att klara dig på egenhand, bli mer självständig. Och helt ärligt känns det för mig som att jag har massvis med stöd från alla omkring mig. Så att man måste klara sig utan sin familj och sina vänner må vara sant, men att man måste klara sig helt på egen hand tycker jag inte riktigt stämmer ändå. 
Hoppas det kunde va till någon hjälp, lycka till! Jag hoppas verkligen du åker :) 

Vilma
Hur många utbytesstudenter är ni på skolan? Är det mycket drama haha i skolan? Alltså mellan tjejer och killar och så?! Din blogg är grym <3 kramis
Tack för din kommentar! Vi är faktiskt 9 stycken på skolan. Både bra och mindre bra tycker jag, men känns ändå som en trygghet att ha alla där. Drama... Alltså det är inte direkt som att leva i en Mean Girls film (haha) men det finns ju. Jag upplever amerikanarna som mer gossipmänniskor än hemma i sverige, men som sagt - inte speciellt extremt.
 
Katarina
Finns det några andra bra svenska utbytesbloggar som du kan rekommendera?
Ska jag vara ärlig läser jag nästan aldrig andras utbytesbloggar just nu för tiden räcker inte till för detl, men när jag läser brukar jag kika in de från min länklista, oftast dessa (och kanske någon mer): 
 
Sofia Sens (Au Pair)
 
Beccis
Har du något cheesecake factory i närheten? Har du ätit där? Var det gott? Finns Ikea i närheten?
Har du någon crush? Är amerikanerna snygga i allmänhet? Har vi snyggare killar i Sverige?
Hur är klädstilen bland folk?
Åker folk långbord? Vad vill du helst ha i en brunch?
Vad är det bästa med resan hittills? Puss saknar dig :*
Åh min favoritBeccis, hej! Konstigt nog har jag inte det, men jag har minsann skrivit upp att jag ska äta där innan jag åker hem hihi. Ikea har jag 20 minuter här ifrån. Hur grymt?? Har inte varit där än dock, men när jag väl åker dit ska jag äta köttbullat i stora lass och shoppa svenne-mat!
Haha jag skulle definitivt inte påstå att jag har en crush men däremot är det uppenbarligen en som har en crush på mig. Hur hände detta...?
Haha okej amerikanska killar VS svenska killar. Rent generellt tycker jag nog svenska killar är snyggare, men så finns det vissa här som är riktigt snygga. Kanske är det för att svenska killar har så så så mycket snyggare klädstil som de är snyggare i allmänhet..? Här bryr folk sig inte alls lika mycket om sånt, synd nog.. 
Bästa med resan - allt!!!!! Sen dina random frågor orkar jag inte svara på trots att jag saknar dig, PUSS

Mandis
Fan Wellis, I miss you <3 Du är grym och världens bästa, kom ihåg det!
Åh saknar sig med min fina favorit-Amanda, Pussar och kramar, du är bäst

Hej tack för en av de bästa utbytesbloggarna! :D 
Jag har några frågor: 
1. Vad är det bästa med att vara utbytesstudent? 
2. Har du några tips på vad man kan göra för att muntra upp sig själv och bygga upp självförtroendet, när man har deppiga perioder? 
3. Önskade du delstat och vad tycker du om Minnesota? 
4. Kommer dina föräldrar/familj komma och hälsa på under året eller kommer du åka på någon resa under året? 
Tack på förhand <3 /Amanda
Hej Amanda med det fina namnet! Tack snälla du, så kul att du tycker om min blogg!
1. Bokstavligen allt. Även de jobbiga stunderna är de bästa stunderna, för man lär sig så mycket av allt man är med om här. Sen skulle jag nog säga att skolan är helt amazing här med the school spirit och allt! och självklart värdfamiljen.
2. Det är en svår, men viktig fråga. Försök tänka positivt om dig själv och utmana dig själv. Våga. Det är svårt - jag vet - men även om det känns obehagligt, omöjligt, och skrämmande, just go for it. Jag har under tiden här tvingats göra det trots att mitt självförtroende och självkänsla bokstavligen varit i botten många dagar. Men det är faktiskt efter dessa stunder som mitt självförtroende sakta men säkert kommit upp till ytan igen. 
3. Önskade inte delstater och jag älskar Minnesota! Det är ju dock ganska likt Sverige med klimatet och så, men det är underbart tycker jag! Och, jag gillar hur de pratar. De har en amerikansk dialekt (såklart) men inte extrem såsom i södern till exempel.
4. Min syster och mamma är dom jag vet med säkerhet kommer komma och hälsa på mig under våren. Jag kommer inte åka på resa med mina riktiga föräldrar eller så, men åker till Mexico i vår med min värdfamilj. Och sen åker jag även till Seattle själv, i November för att träffa några släktingar.
 
Amanda
Hej jag glömde att fråga förut hur det är med kosten? Jag har läst många utbytesbloggar där de äter onyttigt hela tiden. Är det så för dig också? Och går det att äta nyttigt? BTW hur är skolmaten? /Amanda <3
Jag skulle vilja säga såhär. Det går visst att äta "nyttigt" i USA om man vill, men det är såklart svårare - och dyrare. Jag har haft turen att hamna i en familj som har en väldigt bra kost enligt mig. De flesta värdfamiljer äter nog dock inte som min värdfamilj. Men, man behöver inte välja pizzan varje dag i skolan, man behöver inte köpa en chipspåse varje dag för att alla andra gör det. Det är fortfarande ens eget val. Förstår du hur jag menar? Visserligen är det väldigt mycket lättare att få tag på det onyttiga, men det går att äta "nyttigt" hur man nu definierar det ordet.
Jag äter relativt nyttigt, för jag vill inte äta skräpmat dagligen. Mår inte bra av det varken fysiskt eller psykiskt, speciellt inte om jag ska orka med träningar etc. Men, jag tycker verkligen inte man ska avstå från allt man ser när man är här. Absolut inte. Det är ju en del av deras kultur. Man kan äta, man kan prova, man kan njuta - men man behöver inte göra det 7 dagar i veckan.
Min skolmat är okej, har alltid flera alternativ, men det skiljer sig väldigt från skola till skola. Kram på dig

Oliv
Vem saknar du mest av dina tvillingar? <3333 svara ärligt från hjärtat :P
Oliven såklart (Samen du vet att jag älskar dig) puss på er

Anonym
haha en väldigt awkward fråga men hur gör du när du måste köpa tamponger/bindor osv x) ? har verkligen tänkt på det ifall jag ska åka ngn gång!
Haha, alltså de är ju mänskliga här borta, så de förstår nog att du behöver köpa tamponger/bindor om du är tjej. Jag hade med mig massor så har faktiskt inte köpt ännu, men när jag behöver är det inte värre än att jag frågar min värdmamma om vi kan åka till Target (affär) för att handla det. Haha du kommer klara dig fint! 

Anonym
Har du hemlängtan? Hur hanterar du det? Jag kanske vill åka iväg till USA men jag är så himla fast vid mitt hem & min familj att jag är rädd att jag inte vågar eller kommer få för stor hemlängtan. 
Jag uppskattar verkligen sånna inlägg som e bra för blivande utbytesstudenter så vi vet, tex om hemlängtan osv. 
Jag gillar verkligen din blogg & tycker du e så bra som är i USA!

Har Inte hemlängtan just nu men hade mycket hemlämgtan i början med deppiga dagar och många tårar. För mig blev det bättre när jag började spela fotboll, började skolan, lärde känna folk etc. Så, att hålla mig själv upptagen är nog det allra bästa jag kan göra för hålla mig vid ytan. Men, jag tror vi alla varit rädda för just hemlängtan, men tro mig - man klarar så mycket mer än man tror. Jag blir fascinerad av mig själv attjag faktiskt lyckas stå på mina egna ben här borta utan nära och kära. 
Kan kanske försöka skriva ett inlägg senare under året med punker/funderingar som blivande utbytesstudneter brukar ha, vad tror du om det? 
Tack fina du, kram
 
Anonym
Hej! Tack för en superbra blogg! :) Jag vill själv också åka som utbytesstudent till USA men vet inte om jag vill åka efter ettan eller tvåan. När åkte du, och varför? Vad skulle du rekommendera? Kram
Hej och tusen tack för att du tycker det! Först och främst - åk! Det är fantastiskt. Jag åkte efter 1an och den enda anledningen var väl egentligen att jag är för gammal för att åka efter tvåan. Du får inte vara äldre än 18,5 när du åker (något i den stilen) och eftersom jag är född i februari blir jag för gammal. Men jag tycker det var bra att åka efter 1an. Då missar jag inte mina kompisars student + att jag får 2 år på mig att lära känna min nya klass! kram på dig och lycka till

Elsa Burholt Ang. Mall Of America.

Åh jag hört talas om den!! Min familj tycker vi borde åka dit, verkar hur coolt som heslt.
Får du chansen - ta dig dit! Jag menar, du kan hitta allt du behöver där och lite till. Jag gillar det! Och i Minnesota är dessutom alla kläder tax free! 
 
Miranda
Hej! Gillar verkligen din blogg och funderar också på att åka! Har några frågor 

Hur ofta pratar du med din familj/vänner här i Sverige? 
Har läst några andra bloggar där dom säger att dom inte försöker prata med dom så ofta för att inte få hemlängtan, så jag undrar hur gör du? 
Sen, gick du på fotboll innan du åkte till USA? 
Tack för en bra och inspirerande blogg och en extra applåd för att du uppdaterar ofta!
Tack snälla du, Miranda! Jag pratar faktiskt inte så ofta med min familj hemma, men jag smsar en hel del med dom. Jag har dock inget emot att prata med dom för hemlängtans skull, det handlar snarare om att hitta tid för mig. Jag har så fullt upp att det inte riktigt hinns med. Vänner från Sverige pratar jag ärligt talat nästan aldrig med. Har bara skypeat en gång med mina vänner... Får lite dåligt samvete av att tänka på det, men samtidigt så vill jag fokusera på mitt liv här och nu. Och somsagt, har knappt tid då det är matcher, utflykter, kompisar, saker med familjen mm. hela tiden. Men , för min del får jag inte hemlängtan när jag pratar med dom!

Emma
hej! :) 
bara en lite intressant fråga. Hur kom det sig att du ville åka som utbytesstudent ? :) 
älskar din blogg också föresten :)
Först och främst, tack! Och svar på din fråga - för erfarenhetens skull, ville se något nytt, utmana mig själv, bli bättre på engelska, träffa människor, bygga upp mitt självförtroende, leva ett annorlunda liv, se världen, lära mig om mig själv, se världen...det finns så många anledningar! 

Erika
Hej! Jag funderar på att åka som utbytesstudent till USA men är inte riktigt helt säker än. Tänkte lite på det där med packning, hur tänkte du med packning? Liksom bad tog du med och vad tog du inte med? 
Och sen shoppar du antagligen när du är där, var gör du med dom kläderna? Slänger du dom när det har gått ett år eller hur gör du? :)
Hej Erika, kul att du funderar på att åka! Packning var riktigt svårt tyckte jag. Jag tog mest med mig baskläder och sådant som kändes onödigt att köpa nytt, såsom fleezetröja, gummistövlar (ja jag var nog den enda som packade med det...), regnjacka, springskor. Sen får jag fylla på min garderob allt eftersom. Man samlar förmodligen på sig en hel del under året här, men du kan betala för att ta med extra bagageväskor på flyget hem så du behöver inte lämna allt om du inte vill det!
 
Erika
Vilken app/hemsida använde du för att göra den där listan? :)
Listan är gjort i Office program för mac. Så det är alltså gjort från datorn. Office-paket kan du köpa på Siba eller liknande.
 
Therese
Om du gillar glass kan jag rekommendera Sebastian Joe's i Minneapolis. Det är riktigt glass! :)
Tack för tipset, jag ska minsann försöka ta mig dit innan jag åker hem :)
 
Anonym
Hej! 
Blir så sjukt peppad på att åka som utbytesstudent när jag läser din blogg! 
Har några frågor, 
När sökte du? (alltså i maj 2012 eller nåt) 
Gick du på fotboll innan?  Tack på förhand!
Åh vad glad jag blir, det är ju dels därför jag skriver! Jag skickade in min ansökan i November 2013, men hela min ansökan kom till USA i mars 2013. Så om du  vill åka har du tid på dig!
Jag spelade fotboll förut, men slutade för 2 år sedan. Men att gå med i fotbollsslaget måste varit något av det bästa jag gjort här hittills! kram

♕ matilda

Hej, jag vet inte om du har svarat på den här frågan innan men jag undrar hur du gör med din mobil i USA, för jag har en kompis som var tvungen att byta mobil + abonnemang när han kom till USA, och undrar hur det är för dig?
Jätte bra blogg btw, älskar den!!

Svar: svarar i inlägg! :)
Amanda Welander 17, USA

2013-10-05 @ 11:36:46
♕ Axel Ericsson

Åh, vad roligt att du gillar min blogg så mycket att du vill rekommendera den! Nu blir jag smickrad :')

Svar: Ja tänka sig!! Och uppenbarligen kikar du in här med vilket är kul :)
Amanda Welander 17, USA

2013-10-30 @ 03:58:34
URL: http://axelericsson.blogg.se/NAMN *
Kom ihåg mig?

EMAIL (publiceras ej)


BLOGG


KOMMENTAR