att börja High School...

Det blev en ganska lång text, men kanske är det värt att läsa. Ja, läs.
 
Vad ska jag säga? Så annorunda men så fascinerande. Tro det eller ej men allt är så...amerikanskt! Ni vet det man sett på film? Det existerar. Ja, det existerar faktiskt! Gula skolbussarna, trängseln i korridorerna, klockan som ringer, lärare som tilltalas med efternamn, favoritelever som assisterar lärarna, populära gäng & nördgäng, matchkläder under Game Days...Visst kanske vissa saker är mer överdrivna än andra i filmerna, but I think you get my point. Det är iallafall häftigt att se. 

Har gått mina 3 första skoldagar nu och jag skulle ljuga om jag påstod att allt kändes fantastiskt - för det gjorde det inte alls. Även om allt är fascinerande så var det både utmanande och obekvämt att börja skolan (men självklart också spännande). Om man tänker efter är det inte så konstigt att jag känner så. Jag menar, att gå in i en ny skola på 1600 elever, där man känner i stort sett ingen alls, är påfrestande. Man sätter sig själv i en situation där man står allt annat än stadigt - för man är ensam, vet ingenting och kan heller inte uttrycka sig som man vill i språket. Helt ärligt så hatar jag den känslan, för jag blir osäker och framförallt börjar jag tveka på mig själv. Jag hade inte direkt förväntat mig att det skulle vara enkelt, men heller inte så svårt. Jag menar, man måste verkligen ta för sig, och det är svårt tycker jag. Folk lägger inte märket till en bara sådär, och de flesta har faktiskt ingen aning om att man är från Sverige. Man måste ta tag i det själv, få folk att lyssna, få folk att bli nyfikna - och DET är det svåraste. För man vill bli hörd och verka intressant, men inte vara "den dryga utbytesstudenten som bara pratar om sig själv". Och man vill bli sedd och ses som utåtriktad, men inte vara "den jobbiga utbytesstudenten som tror hon är bästa vän med alla". Det är kämpigt, det är det. Men, jag försöker se hela situationen som en chans att bli starkare, säkrare och mer självständig. För är det inte just det hela utbytessåret går ut på? Att pusha sig själv, ta steget att kliva ur sitt trygga jag, våga stå på sig och välkomna nya intryck och utmaningar som hjälper en att växa 2 meter. 
 
Hur som helst var min första dag okej. Jag gillade inte mina klasser men det funkade ändå. Jag och de andra utbytesstudenterna på min gata klev iallafall på den gula skolbussen trötta men förväntansfulla redan klockan 6.48 på morgonen.
 
Mitt schema såg ut såhär: 
Graphic Design
Marketing DECA 
Concert Choir
French 4 
LUNCH 
Advanced Algebra
preAP Lang & Comp
 
Det är så lustigt med lektionerna här. De börjar och slutar på udda klockslag.  Till exempel har jag första lektionen klockan 7.25-8.21 och den andra 8.28-9.24. Dessutom slutar allas lektioner samtidigt så när klockan ringer blir det rusning i korridorerna. Förstår ni kaoset? 1600 elever som trängs för att på 7 minuter hinna till sina skåp, hinna snacka med sina kompisar och gå på toaletten för att sen rusa till nästa lektion. Är imponerad över att vi alla lyckas komma i tid (eller ja..de flesta). 
 
Dag 2 
Eftersom jag hade en hel del klasser jag ville byta ägnade jag mestadels av min andra skoldag hos studievägledaren. Ni som känner mig blir nog inte förvånade när jag säger att jag bytt ut mer än hälften av mina klasser. Och, jag ska förmodligen byta fler nästa vecka. Ja, jag är hopplös, haha...
Iallafall så behövde jag få massa papper signerade med namn och ett OK från varje lärare vars klasser jag ville lämna så jag sprang runt och letade lärare halva dagen. Omständig process, men fick de flesta papperna påskrivna till slut.

Anyway... Min andra skoldag var en matchdag för mitt lag. Det väntade en match efter skolan så alla i mitt lag hade likadana vita tröjor med skolans Knight logga + match shorts. Likaså var det för de andra lagen som hade match. Tycker det är en så rolig sak! Man blir liksom som en familj. Och - vi vann matchen! Vår första vinst för iår, så otroligt roligt! 
 
Nedanför. Jag i game day outfiten + en vinnarbild på mig och Haley.
 
Dag 3:

Fredagen. Ja, det var en äkta Game Day.
På kvällen väntades hemmamatch med temat maroon (skolans färg) för skolans American Football team så de flesta av skolans elever bar röd-bruna kläder även under dagen. Själva fotbollsspelarna var uppklädda med slips, kostymbyxor och skjorta. Ganska kul faktiskt, för amerikanska ungdomar klär inte upp sig över huvud taget i skolan i vanliga fall..!

Kvällen var riktigt rolig och skolan vann matchen! Stämningen var på topp. Blir så glad bara av att stå där bland alla elever på läktaren och heja, sjunga, skrika, skratta... Ja det är underbart! Efter matchen åkte vi hem till Shelby för en sleep over. Trötta tjejer med härlig humor resulterade i massa skratt och för lite sömn. En lyckad kväll!


♕ Lisa

Oavsett om man går high school, gymnasiet eller vad det nu kan vara, så är det 100% normalt att allt inte känns spektakulärt den första tiden. Själv gick jag tre månader i gymnasiet utan att känna någon större lust att gå tillbaka till skolan varje morgon! Det var samma för nästan alla mina kompisar, mer eller mindre!

Svar: Ja det är nog det. Det är skönt att veta att man inte är den enda som känner så! kram på dig
Amanda Welander 17, USA

2013-09-08 @ 20:03:57
♕ lisa

i övrigt jättebra och ärligt inlägg, det är sånt här man vill veta!

Svar: tack!!
Amanda Welander 17, USA

2013-09-08 @ 20:04:40
♕ jessica

YOU GO GIRL! så sjukt kul att läsa sånna här inlägg, kommer följa dig året ut :)
ska (förhoppningsvis) själv iväg nästa höst :)

gjorde du något delstatsval? för jag underar på att skippa det och bara låta ödet placera mig haha :)

Svar: Svarar i inlägg istället, tack för din fina kommentar :)
Amanda Welander 17, USA

2013-09-09 @ 19:23:35
URL: http://jessiesuniverse.blogg.se
♕ Lise

Åh, det är så roligt att läsa din blogg! Kämpa på i skolan, det blir bättre, jag lovar!

Ett tips är att ta lätta klasser bara som du inte behöver plugga så mycket till så du hinner med annat - betygen räknas ju i alla fall inte hemma. Ta steget bara och börja prata med någon främling, typ fråga om vägen till någonting och nämn att du är utbytesstudent, de kommer bli jätteintresserade och presentera dig för sina vänner. Men vet hur det känns, man tycker att alla borde veta att man är ny och svensk, och borde pay attention till dig men det blir ju inte riktigt så haha!

Kram!

Svar: Vad roligt att du tycker det! Det känns faktiskt redan bättre i skolan vilket är skönt. Ja nu har jag ändrat alla klasser - igen - så har nästan bara lätta. Känns skönt! Helt ärligt, blir så glad av ditt lilla pepp-talk här. så tacktack!! Hoppas du trivs i klassen och att de tar hand om dig. De är ju smått galna, men så underbara!!
kramar
Amanda Welander 17, USA

2013-09-15 @ 11:09:00
♕ Anonym

Hur gjorde du på lunchen första dagen? Är så rädd att jag inte ska ha pratat med någon lektionen innan så jag behöver äta själv!

Svar: svarar i inlägg!
Amanda Welander 17, USA

2014-01-02 @ 22:02:11NAMN *
Kom ihåg mig?

EMAIL (publiceras ej)


BLOGG


KOMMENTAR