Q/A - svar del 1

Ni kan fortsätta fråga även om jag börjar svara på frågorna. TACK för era fina ord allihopa!

sara
Hej! Jag har blivit antagen av EF och ska åka till USA nästa år! Har du varit nöjd med EF? Finns det något man ska tänka på med alla förberedelser och sista frågan, var läkarundersökningen läskig? :( 
Men grattis Sara, vad roligt! Har varit väldigt nöjd med EF, och är fortfarande. För att göra en lång historia kort var det faktiskt en slump att jag valde EF, men är så glad att det blev så. Tjejerna på kontoret är underbara och trots att de tar hand om nästan 200 studenter har jag hela tiden upplevt att de vet vem du är när du ringer och mailar. De gör ett fantastiskt jobb!
 
Angående förberedelserna. Försök bara göra en så ärlig ansökan som möjligt. Få fram vem DU är, vad DU har styrkor och svagheter(!), vad DU älskar att göra och vad DU är för typ av person. Men, försök visa i din ansökan att du är öppen för möjligheter - det är minst lika viktigt! För du åker ju trots allt iväg för att se något annorlunda, för att testa dina gränser och för att leva ett annat liv än vad du lever just nu. 
Tips nummer två. Köp en STOR mapp där du kan samla alla papper såsom fakturor, originalpapper, visumpapper etc. Det är en hel del papper så att ha ordning och reda på dem underlättar!
Och nej, läkarundersökningen var allt annat än läskig. Var inte orolig alls! Tips är dock att försöka boka en läkartid för sprutorna i tid om du behöver ta flera, som jag behövde. Jag behövde till exempel ha 3 doser av en sort och de behövde vara utspridda på 7 månader. Så boka i tid! Lycka till, du har så mycket roligt framför dig!! 
 
Nea
Hej! Din blogg är otroligt kul att läsa och kolla på alla bilder! Fortsätt och inspirera som du gör, för de gör du verkligen!! 
Lite frågor. När du t.ex. Går ut och käkar med vänner, betalar du det själv med egna fickpengar? 
Och om du äter med värdfamiljen, betalar du eller dom? 
Ungefär hur mycket fickpengar behöver man ha med sig ett år? :) Du är grym! Kramar och hoppas du får ett underbart år :)
Hej Nea och tack snälla du för din superfina kommentar! Det gör mig glad att få höra. 
När jag äter ute med kompisar betalar jag med mina egna fickpengar, precis som jag är förväntad att göra. Det är ingenting min värdfamilj ska stå för. Likaså förväntas jag som utbytesstudent att betala för mig själv om jag äter ute med familjen. Dock är det väldigt olika från familj till familj hur de ställer sig i den frågan, men det är ingenting de är skyldiga att betala för. Däremot är det deras skyldighet att alltid erbjuda 3 mål om dagen i hemmet, typ. 

Hur mycket fickpengar man behöver är så olika från person till person. Beror helt på vad du har för vanor hemifrån och var i USA du bor. Jag menar, bor du nära en storstad kommer du troligtvis spendera mer pengar än om du bor på landet långt ifrån städer osv. Organisationerna brukar rekommendera ca 2000-3000:- per månad om jag inte minns fel, så ca 30 000:- för ett år då. Vissa månader blir nog dock billigare än så, andra dyrare. Min första månad till exempel var otroligt mycket dyrare än så, men det är väldigt vanligt. Ett tips (ett måste) är att göra en budget för att hålla koll på allt. 
Antar att du ska iväg, eller har tankar på att åka, så lycka till! Tack och du är lika grym, kram på dig
 
Lisa Kristi Svedberg
ååh vad fint<3<3<3 SLÄNGISAR <3
Saknar dig, Puss på dig Lisa
 
Karin 
Jättekul att följa ditt år! Jag ska själv iväg nu på fredag och undrade om du kanske skulle vilja länka min blogg? Jag har länkat dig! 
Kram! :) 
Så roligt att du tycker det! Du har nu redan kommit fram till USA antar jag men Oj vad roligt och spännande! Självklart fixar jag en länk, kram 
 
Farmor & Farfar
Härligt Amanda att Du trivs i USA kram på Dej från farmor och farfar
Hej bästa farmis och farfis! Ja, jag har det toppen här just nu. Så glad att ni lämnar kommentarer här på bloggen då och då, hihi. Saknar er massor! Många kramar till er 
 
Matilda
Hej, jag har sån sjuk beslutsångest över om jag vill åka som utbytesstudent till USA nästa år eller om jag ska plugga utomlands efter gymnasiet istället?
Egentligen så vill jag åka iväg nästa år men så kommer jag på massa negativa anledningar till att inte åka som t.ex. lämna familjen och gå om ett år när man kommer tillbaka igen? Vad tycker du att jag ska göra?
Hade du svårt att bestämma dig eller visste du med en gång att du verkligen ville åka?
När bestämde du dig att du ville åka, eller när anmälde du dig?
När tror du att du tycker att det är lämpligt att anmäla sig senast?
Vad är det som gör det värt att åka iväg som utbytesstudent?
Förlåt för alla frågor, förstår om du inte orkar svara men skulle vara tacksam om du gjorde det! :)
 
Hej veliga du! Du får mig att skratta lite, för du låter precis som jag gjorde innan jag tog beslutet att åka. För mig var det ett stort - och inte alls lätt - beslut att ta. Jag visste att jag ville åka, men samtidigt fanns det vissa saker som gjorde att jag tvekade. Men jag är här nu - och oj så glad jag är att jag valde detta!
 
Om du egentligen vill åka nästa år tycker jag att du ska göra det. Ta chansen nu när du kan, för vad har du att förlora? Känn efter! Vad är det som tilltalar just dig att vilja åka? Och viktigast av allt - låt inte någon annan hindra dig. Ingenting kan stoppa dig förutom dig själv och dina rädslor. Självklart är tankar såsom att behöva lämna sin familj, sina vänner och ta studenten ett år senare skrämmande, men är det inte just det - att lämna tryggheten - som är fascinerande med att åka iväg - man tvingas möta sina rädslor, tvingas besegra dom och kommer hem som en vinnare. Tänk dig känslan när du står på svensk mark igen och säger till dig själv: "Jag klarade det. Jag. Jag. JAG klarade faktiskt av det".

Tänk bara hur mycket du kommer lära dig, hur mycket du kommer se och framförallt hur mycket du kommer utvecklas och växa i dig själv. Jag tror ärligt talat inte ens man förstår hur givande ett utbytesår är förrän man kommer hem. Och bara en sån sak som att kunna skriva 'utbytesår' på sitt CV - det är guld värt. Det finns så otroligt många fler positiva anledningar att fokusera på som väger tyngre än de negativa. Man ska självklart inte glömma bort att ett utbytesår är fruktansvärt tufft och påfrestande vissa stunder, men man lär sig så så så mycket även av det. Våga tro på dig själv, and just go for it! Din familj finns kvar, likaså dina äkta vänner och vem bryr sig om man måste ta studenten ett år försent? Det ger dig bara ett extra år att fundera på vad du vill göra efter gymnasiet + att alla dina kompisar kan då komma på din student (två bonus på +sidan).

Jag bestämde mig helt och hållet för ganska precis 1 år sedan, alltså någon gång mellan september-oktober. Anmälde mig i oktober, men min fullständiga ansökan skickades inte till USA förrän i början av Mars (p.g.a att jag inte kunde bestämma mig för vilket land jag ville till först...). Trots att ansökan kom dit sent hamnade jag i en jättehärlig familj som matchar mig väldigt bra. Så, det är nog ingen brådska. Men, det är en hel del pappersarbete etc, så skulle nog säga att det är bra att anmäla sig innan jul iallafall. 

Hoppas du fick ut något av mitt svar, att jag var till någon hjälp. Har du fler frågor är det bara att fråga igen här, eller maila mig. Stort lycka till vännen. Du kommer klara dig galant ifall du bestämmer dig för att åka! 

Jessica
YOU GO GIRL! så sjukt kul att läsa sånna här inlägg, kommer följa dig året ut :) ska (förhoppningsvis) själv iväg nästa höst :) gjorde du något delstatsval? för jag funderar på att skippa det och bara låta ödet placera mig haha :)
Thank you sweetie! Så glad att höra det, och det är kommentarer som denna som får mig att fortsätta skriva här! Vad roligt att du förmodligen ska åka, jag hoppas du väljer att åka! Jag gjorde inget delstatsval trots att jag länge funderade på att välja norra östkusten. Men, jag är så glad att jag inte gjorde det! Först och främst är chansen att få en familj som verkligen passar så mycket större OCH jag tycker att alla delar av USA är fascinerande på sitt sätt att det vore synd att begränsa sig. Om jag var du hade jag kört på det det du säger om att låta ödet bestämma, precis som jag själv gjorde. Lycka till!

Evelina
Härligt syrran! Du är bäst!! ☺<3
Du är världens bästa, pussar till dig!

Lisa
Oavsett om man går high school, gymnasiet eller vad det nu kan vara, så är det 100% normalt att allt inte känns spektakulärt den första tiden. Själv gick jag tre månader i gymnasiet utan att känna någon större lust att gå tillbaka till skolan varje morgon! Det var samma för nästan alla mina kompisar, mer eller mindre! I övrigt jättebra och ärligt inlägg, det är sånt här man vill veta!

Ja, jag tror nog det är väldigt vanligt. Är skönt att veta att man inte är den enda som känner så dock...! Och tack för komplimangen. Jag försöker visa både de bra och mindre bra sidorna av mitt år här, så är glad att det uppskattas! kramar


♕ Miranda

Hej! Gillar verkligen din blogg och funderar också på att åka! Har några frågor
Hur ofta pratar du med din familj/vänner här i Sverige?
Har läst några andra bloggar där dom säger att dom inte försöker prata med dom så ofta för att inte få hemlängtan, så jag undrar hur gör du?

Sen gick du på fotboll innan du åkte till USA?

Tack för en bra och inspirerande blogg och en extra applåd för att du uppdaterar ofta!

Svar: Jag är i fullgång att svara på frågorna, kommer i ett inlägg! Tack för din fina kommentar!
Amanda Welander 17, USA

2013-09-22 @ 13:11:04NAMN *
Kom ihåg mig?

EMAIL (publiceras ej)


BLOGG


KOMMENTAR