en liten update på att jag lever

Måste bara säga tack till massa mail och facebook meddeleanden med undrande men vädigt stöttande ord. Jag har inte hunnit svara så många ännu, men ville bara säga att svar kommer allt eftersom, i mån av tid! Eller ja, tid är väl något jag har massor utav nu kan man ju tycka, men det kanske är mer orken som inte funnits att ta tag i alla frågor. Men som sagt. Jag har inte ignorerat utan kommer svara så fort jag kan! 

Massor med kramar så länge

Svar på era frågor kommer här

Här kommer svar på era frågor som jag lovat. Dock har jag valt att ta bort en del frågor helt eller inte svara på dem så utförligt p.g.a. olika anledningar. Men ni får även angående detta maila eller facebooka mig om det är nått svar ni saknar. Kram så länge

Nina ~
Du är så himla vacker! 
1. Vad är det bästa du gjort på hela ditt år? 
2. Finns det någon du vet att du kommer ha mycket kontakt med även efter årets slut? 
3. Hur känns det att ha en extra familj som du kan åka och hälsa på? 
4. Har du testat någon maträtt som du aldrig trodde du skulle äta? 
5. Vad tycker du om det att ungdomar knarkar mer än dricker alkohol på fester där? 
6. Vill du flytta till USA? 
7. Vilken plats i USA är din favorit? 
8. Vad kommer du sakna mest i USA?

Tusen tack Nina, vad gullig du är!
1. Oj vilken svår fråga. Har så många fansatsiska saker jag gjort under mitt år. Men att jag rest så pass mycket som jag gjort måste vara det allra bästa, och även att jag tagit den chansen jag fått att få vänner från hela världen d.v.s. amerikanare OCH andra utbytesstudenter från alla möjliga länder. 
2. Ja absolut. Har några väldigt nära vänner som jag bestämt med att vi ska ses igen, både ses i Sverige och i USA. Även många utav utbytesstudenterna. Självklart är det lättare sagt en gjort, men jag både tror och hoppas att vi kommer hålla kontakten!
3. Är värdefullt såklart på många sätt.
4. Kanske något friterat eller så för jag är inte speciellt förtjust i friterat.
5. Alltså finns såklart båda typerna av folk. Vissa festar genom att dricka, andra genom att röka på. Men tror att alkohol inte är lika lättillgängligt, därav inte lika mycket drickande. Men har inte lagt så många värderingar i det faktiskt och många där tycker ju att vi är rätt sjuka som dricker eftersom "det är mycket farligare och man blir ju bakis" så antar att det bara handlar om vad man gillar eller inte, typ.
6. Jag kan tänka mig att flytta dit under något, för plugg eller jobb, men inte för resten av livet.
7. Har ju sett långt ifrån hela USA men jag skulle säga New York. Så häftigt, stort och sjukt fint. Älskade staden från första dagen jag satte min fot där. Även Boston gjorde ett gott intryck på mig,  SÅ FIN STAD!
8. Mina vänner, billigare priser och kanske Frozen Yoghurt haha. 

Bella ~
Hej Amanda! Kan du inte berätta lite mer om din värdfamilj, och om din kontakt med dem? Vet din värdfamilj om att du har en blogg? Hur trivs du i USA just nu?

Hej Bella. Har bott i en ganska stor värdfamilj. Värdmamma, värdpappa, tre yngre värdsystrar, två stora hundar och tre kaniner. Min värdfamilj vet om min blogg och både min värdfamilj och värd-släkt läser min blogg – dock på gott och ont tycker jag! Jag har ju som sagt åkt hem till Sverige igen, men om du undrar mer kring det kan du skriva till mig på facebook eller maila. 
 
Estelle ~
Var är din snygga klänning ifrån som du har på bilden? :-)

Älskar den. Den kommer ifrån Forever 21 i USA!

Issa ~
Hej Amanda! Har följt din blogg från starten. Jag vill bara säga att din blogg är GRYM BRA!! 
Frågor... 
1.Hur har den engelska språket utvecklat? 
2.Har du några bra tips till de som vill bli utbytesstudenter? 
3.Var det svårt de första dagarna i skolan/USA? 
Ha det bra i andra sidan jorden!!!

Hej Issa, tack snälla vad roligt att du tycker det! Jag vet ju dock inte hur det blir med den här bloggen nu, men ja.
1. Alltså jag märker det ju inte riktigt själv, men andra säger att man kunde höra hur jag utvecklades. Flytet har väl blivit mycket bättre! Man blir mer bekväm och det gör ju att man vågar använda sig av språket. Sen så blir det liksom en "vardags-engelska" som man lär sig, vilket i och för sig är väldigt bra att ha med sig, men jag skulle ju aldrig kunna påstå att jag nu är ett proffs på engelska, för det finns ju hur många ord som helst som jag aldrig ens behövt använda mig av under tiden i USA. Men hur som helst. Flyt, hörförståelse och grammatik är väl det som jag tror utvecklats mest.
2. Först och främst – ÅK! Jag vet att det låter konstigt att jag säger det då jag avbrutit, men jag skulle aldrig kunna ångra att jag åkte iväg. Aldrig. Några tips på  vägen då: Var öppna, våga göra bort er, fråga frågor, och STÅ PÅ ER! Känns nått fel, säg då ifrån hur svårt det än känns. Och tro inte att det är som att leva i en dröm varje dag du går upp på morgonen, för varje dag kommer inte vara lätt även om de flesta dagarna kommer vara fantastiska! Det jag menar är att man ska vara beredd på att man stöter på uppförsbackar också, men att det är en del av hela året. Och man lär sig sjukt mycket av det också. 
3. Njae, jag gick ju med i fotbollslaget som började tränignarna innan skolstarten så jag kände en hel del innan. Men självklart var jag sprallig och nervös, men dröjde inte länge innan jag hade vänner att prata med i skolan

 E ~
- Vad tycker du om EF som organisation? 

- Om du har haft något problem, tycker du att EF har kunnat lösa det på ett bra sätt? 
- Hur ofta har ni utbytesträffar som EF fixar? 
- Tycker du det är värt att åka på campet i början av sitt utbytesår? 
- Hur kändes det när du träffade din värdfamilj för första gången? :) 
- Har du några tips till blivande utbytesstudenter? :) 
Tack för en superduperbra blogg!

- Har varit nöjd med EF som organisation, trots att jag valt att åka hem. Har fått mycket stöd från EF både från Sverige och USA tycker jag. 
- Ja det tycker jag. Även nu när jag tog beslutet att åka hem upplevde jag det som att de ville stödja mig och hjälpa mig på olika sätt för att göra det så bra som möjligt för mig. 
- Jättesvårt att svara på då det är helt upp till din kontaktperson (så det spelar nog ingen roll vilken organisation du åker med). Jaghar haft 5 utbytesstudenter på gatan, så har sett utbytesstudenter varje dag. 
- Jag träffade massor med fina människor på Campet som jag fortfarande har kontakt med, så ja jag skulle säga att det är värt det! Dock tror jag inte det spelar så stor roll om man åker på Campet eller en Discovery Tour för man träffar folk oavsett vilket. Men jag rekommenderar hur som helst att åka på något, sjukt häftigt att få uppleva ställen med andra utbytesstudenter!
- Var såklart väldigt nervöst att träffa sin värdfamilj på flygplatsen, men också sjukt spännande och roligt för man hade ju ALLT framför sig.
- Skrev lite tips ovanför!
Tack för att du tycker det, kram!

Asd ~
1. Är det många killar som stöter på dig, om så är fallet hur hanterar du det? 

2. Av din blogg att döma verkar du mest hänga med de andra utbytesstudenterna, är det något du trodde skulle hända och hur trivs du med det? 
3. Hänger du något mer fotbollstjejerna fortfarande? 
4. Är din familj religiös? Märker du av att människor är religiösa i en större utsträckning? 
5.Röker folk öppet gräs?
1. Haha oj. Alltså ja det skulle jag ändå påstå. Jag tror det är min accent som alla tycker är ascharmig. Vet inte riktigt hur jag hanterat det, men har väl försökt varit väldigt tydlig med att jag inte vill nått. För jag har ju vetat att förr eller senare ska jag hem, så vore väldigt jobbigt om jag blev kär i någon.
2. Jag trodde faktiskt inte jag skulle hänga så mycket med andra utbytesstudenter som jag gjort, men utbytesstudenter är fruktansvärt härliga många utav dem! Har hängt mycket med dem på senaste då vi bor på samma gata, andra kompisar har haft mycket sporter osv. Men är så tacksam att jag har haft utbytesstudenterna omkring mig.
3. Ja till och från, men verkigen inte alla. Pratar med dem flesta i skolan o så, och umgås med några få av dem  utanför skolan på helger. 
4. Nej de gick inte i kyrkan regelbundet men de var katoliker. Vi gick dit på julafton, that's it. Man märker absolut av att fler är religiösa här än i Sverige, men det är inte något konstigt med det utan snarare väldigt normalt. Hade en del kompisar som gick i kyrkan 1-2 gånger i veckan och de är jättegulliga och roliga människor som jag älskade att umgås med!
5. Ja en del gör. Alltså har hört om en del som röker på i skolan liksom, men är kanske inte jätteöppna om det. Det är väl som att vi i Sverige dricker alkohol "i smyg" när vi är under 18, men alla vet ju om det. Förstår du hur jag menar?

Elin ~
Hej Amanda!! Jag gillar din blogg starkt. Är inne här varje dag och hoppas på nya inlägg. 
Hur som helst, jag ska åka till hösten och vara utbytesstudent (waah!!) och jag undrar hur din hemlängtan har varit och hur har du hanterat den? 
Vad var det som fick dig att ta det där steget som gjorde att du åkte? 
Vad har varit det bästa med att vara utbytesstudent? 
Kraaam!

Hej Elin, så roligt att du tycker så, tack! Och vad spännande och kul för dig. Du har massor att se fram emot! Min hemlängtan har egentligen inte varit speciellt jobbig. Men självklart har det gått i vågor då vissa dagar känns lite tuffa att vara ifrån både familj och vänner. Det bästa jag gjort för att komma över det är att ha sysselsatt mig själv med saker såsom att umgås med kompisar, baka, träna, gå på bio eller liknande. Ibland kan det kännas jobbigt att ta tag i att göra något när man har hemlängtan, men strunta i det och hitta på något ändå – känns bättre efteråt!
Svarde längre upp på vad det bästa varit, men resor och nya vänner helt klart! Kram på dig och lycka till i höst

Sofia ~
Har du åkt hem till Sverige?? :o

Ja tyvärr blev det så. Jag svarar gärna i mail eller på facebook om du vill veta mer.

Anonym ~
1. Tvättar du själv och så? 
2. Amerikanska killar vs svenska? Är amerikanarna mer framåt och lättare att prata med, som man hört? 
 

1. Jag tvättade alltid mina egna kläder själv och hjälpte även till med deras rena tvätt. 
2. Kan nog stämma att många amerikanska killar är mer framåt och rätt lätta att prata med. Upplevde dem fleta som väldigt trevliga å så. Men sen beror det ju helt på vad man är van med hemifrån. Jag tycker att många killar här hemma i Sverige är väldigt framåt och lättsamma också! Tycker dock generellt sett att svenska killar är snyggare haha... 

Och jag är hemma igen

Nu är det ju så att jag har valt att avbryta mitt år 3 månader för tidigt och är därför hemma igen. Väldigt många har blivit otroligt förvånade över att jag – jag Amanda Welander – som "levt det där perfekta drömutbytesåret" blev en av dem som åkte hem. Och jag är nog ganska förvånad själv över att jag faktiskt tillslut tog det beslutet, för det hade jag själv aldrig trott för 1 år sedan heller.

Jag vet att många undrar och jag svarar mer än gärna på varför, men helst inte här. Det är utav många anledningar. Dels vill jag inte vara respektlös emot någon annan här på bloggen och vill även kunna förklara på ett bättre sätt en i ett enda inlägg här. Så, oavsett om du känner mig eller inte är det helt okej att maila, skriva på facebook eller på annat vis! Ska svara alla er som redan skrivit på Facebook också, snart. Bara så ni vet.

Och det kommer svar på era frågor! Har suttit hela kvällen och skrivit, så snart kommer dem upp här. 

Kramar A

återförenad med min dryga lilla hund. puss på honom