High School VS gymnasiet

Det är många saker som man stöter på under resans gång som skiljer sig från sina vanliga vanor och sitt vanliga liv. Jag har kanske inte stött på några enorma kulturkrockar (inte vad jag kna komma på just nu iallafall), men det är ändå annorlunda. Inte för att jag hade förväntat mig något annat, men ändå. Det gör det ibland svårt att förstå sig på människor kan jag känna och ibland får man en känsla av att inte passa in, för man har andra värderingar och perspektiv på saker och ting. Jag tänkte ta upp lite allmänna skillnader angående skolan här.
 
SKOLAN: 
 • man säger Mr, Mrs och Ms till sina lärare vilket är sjukt annorlunda jämfört med hemma. I Sverige kan vi till och med använda smeknamn för vissa lärare ju. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om detta egentligen, att tilltala lärare med efternamn. På ett sätt  är det ju respektfullt och bra, men kan också tycka att det framställer lärare som bättre än eleverna. Inte för att lärarna är respektlösa emot eleverna på något vis, men tycker ändå detta känns rätt gammalmodigt, som att man ska visa respekt för äldre, men att motsatsen inte är lika viktig - och det tycker jag kan kännas fel. Men det är trots allt en del av high school och den amerikanska kulturen!

 • Man har så mycket bättre sammanhållning på skolan här. Jag tror att bokstavligen ALLA på high school kan känna sig som en del av skolan på något vis, oavsett om du är med i ett lag eller om du går med i en Harry Potter klub. Det finns alltid andra omkring som gillar samma saker och som gör allt för att hålla ihop skolan på olika sätt. Detta är väldigt häftigt att se, man nästan dyrkar sin skola (haha) och alla peppar och taggar inför derby-matcher och sånt.

 • Skolan är mycket striktare på småsaker. Ja, alltså jag kan tycka det är nästan lite komiskt ibland hur mycket koll de ska ha på eleverna ibland. Detta har man sett på film och det är verkligen sant.
  Vill man gå på toa, då måste man be läraren om en signatur i sin almanacka som man tar med sig till toan. I korridorerna är det nämligen "vaktlärare" som kan stoppa en och fråga om man har sitt hall pass, och har man det inte, då blir man visad tillbaka till klassrummet igen. 
  Man får inte lämna Cafeterian under lunchen, utan måste sitta kvar tills the bell ringer. Lärare står vid utgångarna och behöver man gå på toaletten måste man fråga och sedan komma tillbaka. 
  Man får heller inte lämna skolans område under skoltid. Det sitter alltid någon vid en receptionsdisk vid utgången som håller koll så eleverna. Ingen får heller besöka skolan, men OM någon måste (typ föreläsare, förälder för att hämta något etc) då måste de "signa in" och ha en lapp på tröjan som talar om vem dem är. Detta är väl i och för sig bra då det har med säkerhet att göra. Detta är ju deras kultur, rätt kul på ett sätt att få uppleva ändå, filmlivet, haha..
 
 • Man har inte en klass, utan har alla sina kurser med olika personer. Gillar faktiskt detta väldigt mycket, för man träffar fler människor. Tror detta kan vara en enledning till att man också får sån bra sammanhållning i skolan, för man bryter liksom årskurser, kompisgäng osv. Hemma kan jag tycka att det är rätt fånigt hur isolerade årskurserna är från varandra. 3or och 1or umgås liksom inte, oftast. 

 • Klädstilen här är mycket sämre. Ja, alltså jag tycker det är rätt konstigt hur man går klädd här, framför allt i skolan men även annars. Mjukisbyxor, t-shirt och ryggsäck är standard. Nej men förstår mig inte på det alls. Jag får komplimanger nästan varje dag för det jag har på mig vilket jag tycker är kontigt, för jag klär inte upp mig (som dom påstår att jag gör). För mig känns det väldigt konstigt att man ine klär sig ordentligt till skolan, för det har nästan lite med hyffs att göra hemma, det visar att man bryr sig. Jag menar inte att man ska behöva klä upp sig extremt, men jag tycker mest det skulle kännas konstigt om jag skulle sätta på mig mjukisar och en träningsoverallströja varje dag till skolan... En stor skillnad helt enkelt!

 • Skolmaten har inte alls samma kvalité som hemma. Visserligen äter min skola hemma i Sverige på restaurang varje dag, så det är inte en rättvis j'mförelse, MEN maten här är även så mycket sämre i jämförelse med den kommunala skolmaten hemma, en klassisk svensk skollunch alltså. Jag förstår verkligen inte varför det serveras pizza, chips, pommes, Chocolate Chip Cookies, friterat etc som alternativ varje dag. Visst, det finns alltid annat att välja på och det finns alltid mycket grönsaker som tillbehör, men grejen är att så länge dessa alternativ finns där kommer amerikanarna försätta äta det. Varför förstår inte amerikanarna som sitter och tar dessa beslut om skolmat att eleverna skulle må så mycket bättre om dem fick i sig riktig mat? Tro mig, amerikanarna får i sig mer än tillräckligt med  snabbmat och skräp ändå. Tycker det är rätt sjukt... Tur nog kan man alltid ta med sig matlåda, vilket jag brukar göra många gånger.

 • Kvantitet före kvalitet. Nu har ju inte jag jättemånga akademiska kurser, men man märker fortfarande av detta. Läxorna är betydligt fler men det är mindre noga hur bra man utför dem. Till exempel får man matteläxa varje dag. Dagen efter bockar läraren av om man gjort läxan eller inte genom att kika på papperet om man skrivit saker eller ej, med andra ord skulle man kunna skriva helt fel uträkningar om man vill men ändå få en avbockning. Hemma är jag van med längre arbeten som man jobbar med under några veckors tid, men här är fler från-dag-till-dag-läxor. 

 • Rykten sprids otroligt snabbt. Man vet allt om allt och alla, trots att det går 1600 elever på skolan. Rätt kul iochförsig att man får reda på allt så snabbt, men det känns lite patetiskt också. Den sa si och den sa så. Rätt underhållande när man hör rykten, men här får man verkligen ta allt man hör med en nypa salt, vilket amerikanarna själva inte verkar vara lika bra på. Många verkar tro på allt dem hör, haha.

 • Allmänbildning om omvärlden är lite sisådär. Ja, detta är nästan chockande ibland! Har inte fått jättemånga roliga frågor om Sverige som jag kan komma på just nu, men bara rent allmänt så har de verkligen dålig koll. För några dagar sedan satt vi ett gäng och pratade om engelsktalande länder. Några hade då ingen aning om att man pratar engelska i Australien, på Nya Zealand, i Storbritannien (?), i Indien... Vi skrattade dock åt det tillsammans! Visst, det är förståeligt att de inte kan ha koll på hela världen med tanke på att deras eget land redan är ungefär lika stort som hela Europa! Fast ändå, borde man ändå inte ha iallafall lite intresse för omvärlden?
 
Jag måste säga att jag uppskattar den svenska skolan så mycket mer när jag är här, även om det finns bra och mindre bra saker med båda! Just nu är jag dock otroligt skoltrött och har ingen som helst lust att gå tillbaka till gymnasiet hemma i Sverige, men jag inser ändå hur otroligt bra vi har det hemma i Sverige. High School är kanske roligare på många sätt trots allt, men inte lika givande. 

♕ Tilde R

Det låter verkligen som en amerikansk high school-film, haha!

Svar: Ja det är väldigt likt som på film, allt stereotypiskt finns liksom:)
Amanda Welander 17, USA

2014-02-23 @ 17:40:08
URL: http://tilderagnarsson.se
♕ Gunilla

Säkerheten, vakterna beror väl på skolskjutningarna. De utbredda vapeninnehaven är USAs gissel. Skrämmande utveckling och att man inte verkar vilja göra något åt detta.

Svar: Det kan nog mycket väl stämma tror jag. Tyvärr kanske det är så de måste hantera det, just för att vapenkulturen ser helt annorlunda ut. Visserligen tror jag man vill göra något åt det, men att göra en sådan stor förändring är nog otroligt komplicerat då man levt med detta så pass länge. Men heja USA, framsteg görs! Som igår då samkönade äktenskap blev lagligt, hurra!
Amanda Welander 17, USA

2015-05-24 @ 15:12:36NAMN *
Kom ihåg mig?

EMAIL (publiceras ej)


BLOGG


KOMMENTAR