Q & A

Hur mycket har dina engelska kunskaper utvecklats?
Jättesvårt att svara på. Rent spontant skulle jag svara Ingenting, men det stämmer ju inte riktigt. Det är väldigt svårt att avgöra själv tycker jag hur mycket man utvecklats och lärt sig. När jag har frågat mina kompisar här så säger dom att man kan höra stor skillnad på min engelska nu jämfört med i början av året, och tur är väl det! Dock är vissa dagar lättare än andra. Ibland får man hjärnstopp och stammar fint i nästan varje mening. Men, så länge man vågar prata och vill lära sig tror jag att man utvecklas utan att man märker det. Sammanfattningsvis då ? Hörförståelse är mycket bättre. Flyt är mycket bättre. Uttal är förhoppningsvis bättre. Läsförståelse är inte speciellt mycket bättre, av den enkla anledningen att jag inte läst över huvudtaget förrän nu. 

Är Minnesota en bra stat att vara utbytesstudent i?
Ja det tycker jag absolut. Har ju då inte så mycket annat att jämföra med, men tror att alla stater har sin charm och sina individuella positiva sidor för ett lyckat utbytesår. Tycker det är lite synd att många "dömer" och väljer bort majoriteten av staterna bara på grund av vart på kartan dom ligger...

Hittar man och är det nära till City?
Minnesota är lika stort som ungefär halva Sverige har jag för mig, så det går liksom inte riktigt att svara på. Jag antar att du är en blivande utbytesstudent och vill bara säga - haka inte upp dig på detta med att ha nära till city. Jag vet många som bor långt ifrån städer som har det helt fantastiskt!
Jag själv har relativt nära Downtown, men inte tillräckligt nära för att kunna dra dit när jag känner för det. Andra som bor i Minnesota bor långt långt utanför en stad, så oavsett vilken stat du blir placerad i, kan du hamna långt elle rkort från en stad. Väldigt få som har så nära att de kan ta en 5 minuters promenad in till en storstad. Inte direkt som i Stockholm, men man får lära sig att det är en helt annan livsstil här. Hoppas du förstår min poäng!

Är det lätt att få vänner?
Upp till en själv. Om man säger såhär, tror man att nya vänner kommer komma springandes efter en så har man fel. Skulle inte säga att det är lätt att hitta vänner, men heller inte svårt. Är man öppen, utåtriktad, glad, intresserd, visar att man finns och vågar ta plats - då behöver man inte vara orolig för att hitta vänner! Var dig själv.

Hur är skolan? Stor/liten/osv? 
Min skola är stor (iallafall för mig) på 1600 elever ungefär. Ibland känns storleken lagom  och ibland för stor. Ibland kan jag undra hur det hade varit att gå på en liten skola, då man skulle stått mer i fokus. På en stor skola måsta men verkligen visa framfötterna och visa att man finns i början av året för att folk ska lägga märket till en. Dock är utbudet av aktiviteter grymt bra! Positiva och negativa sidor med båda antar jag.

Väljer man själv vad man vill läsa?
Oftast upp till skolan tror jag. Jag har i stort sett kunnat välja helt fritt vad jag vill läsa, andra skolor säger att du måste inkludera vissa specifika kurser för att kunna va en utbytesstudent där. Men, det är nog väldigt sällan skolan bestämmer hela ditt schema, har aldrig hört om det förut. 

Ångrar du något med din resa?
Jag kan tänka på vissa saker som jag skulle kunnat gjort annorlunda, men vill nog inte ta upp detta här. 
 
Har du mycket hemlängtan?
Hemlängtan har jag haft en hel del av ja, och speciellt under de 3 senaste månaderna. Har haft riktigt tuffa perioder då jag bara velat gråta rakt ut, lägga mig på marken utan att bry mig om vad folk ska tro om mig och bara försvinna härifrån, men har även fått med mig fantastiska dagar, resor och upplevelser under mina månader här som gör att jag försöker fortsätta kämpa på. 

Hur är livet på highschool? 
Det är rätt like ett high school liv från filmer, faktiskt. Iallafall allt stereotypiskt från filmer. Något som jag verkligen gillar med High Scool är The School Spirit som är helt overklig i jämförelse med våra svenska skolor. Skolan är så mycket mer än bara skola. Sporter, klubbar, temadagar.. Man blir en del av något, som man sällan känner i gymnasiet hemma. Dock är jag mer för svenska skolan. För mig är kontrasterna från min skola i Sverige enorma (min skola hemma är väldigt högskoleförberedande, eget arbete, etc) och kan därför känna att High School är som att gå tillbaka till högstadiet ibland.

Har du festat när du varit i USA eller är det helt förbjudet?
Det är förbjudet och ingår i avtalet du skriver på när du anmäler dig. Om du dricker eller festar och blir påkommen kan du bli hemskickad. Så, det bästa är ju att hålla sig borta från det. Åker man hit till USA för att man tror att livet ska bli en fest blir det nog väldigt fel. För det funkar inte riktigt så, haha. 

Vet du om man får hoppa fallskärm i USA? Kan man hoppa om man skriver under något papper eller liknande?
Har faktiskt ingen som helst aning! Jag har någon tilläggsförsäkring för sporter (genom EF) men vet inte hur mycket det täcker. Kanske kan du höra med någon organisation vad dom säger! Låter ju riktigt häftigt att prova på. 
NAMN *
Kom ihåg mig?

EMAIL (publiceras ej)


BLOGG


KOMMENTAR