frågor & svar

UPDATE: har nu svarat på frågan jag glömde bort längst ner...


Förlåt för sena svar, men varsågod! Och fråga igen och igen och igen om ni undrar mer. Kramar till er alla
 
Nathalie - Hej! 
Jag vill åka nästa år och ska snart på olika möten med olika organisationer.
Vilken organisation åkte du med? 
Jag åker med EF. Är jättenöjd!
Vad ansåg dina föräldrar om att du ville åka på ett utbytes år?
De var mestadels positiva eftersom de vet att jag får ut så mycket av det. Kika på mina andra inlägg i kaetogorin Q/A så tror jag att du kan hitta tips på saker att ta upp om dina föräldrar är skeptiska. 
Hur fick de reda på all den informationen som de kände att de behövde? 

Helt ärlit så satt jag dag ut och dag in framför datorn och letade reda på information. Sökte, ringde, googlade, frågade, mailade. Det var väl ungefär vad jag gjorde. 
Vad är det bästa/sämsta med att bo i USA? 
Detta har jag själv funderat på många gånger. Frågan är ju väldigt bred, men jag vill fundera på den och försöka sammanfatta i ett senare eget inlägg.
Vad ska man tänka på när man väljer organisation?  
Har skrivit mer om det HÄR och HÄR. Kort sagt skulle jag säga; Gå på magkänslan och lyssna inte på alla rykten. Finns nöjda och onöjda från precis alla organisationer!
Jag är ''elitidrottare'' också, och har därför ''sökt'' till Universal Players. Har du hört eller vet något om den organisationen? 
Har hört talas om den och researchat lite om den när jag höll på att välja organisation. Tycker det verkar som en bra organisaiton, men mycket dyrare än de flesta andra. Och jag tror att huvudkontoret ligger i Finnland vilket jag tyckte verkade krångligare. Om du är elitidrottare kan du alltid söka till ett Select High School Year (med typ Explorius eller STS) för att va 100% på att få fortsätta med en specifik idrott. Annars kan du chansa, de flesta skolor har trots allt ett Track and Field team här borta i USA. Även de mindra skolor tror jag!
Hur gjorde du innan du åkte i väg? Hur tog du farväl av alla?
Jag hade en trevlig förväl-middag/kväll med några av mina vänner och 2 dagar innan jag åkte hade jag farväl-fika med släkten. Var väldigt svårt att förstå dock att man var påväg att åka, alldeles för många intryck att ta in. 
Vad packade du med dig till USA?
Försökte packa så praktiskt som möjligt, dvs kläder som känns onödigt att behöva köpa nytt (regnjacka, höstjacka, gummistövlar haha, etc) sen mest baskläder. Och dator, laddare, kamera, iPad, mobil, min egna lilla receptbok(!!), dagbok att skriva i. 
Tog du med dig något till din värdfamilj? 
Silverhalsband med dalahästberlocker på till mina värdsystrar, dalahäst med v-familjens efternamn + läsåret jag är här målat på den till föräldrarna, typ dalahästservetter, kökshandduk etc. Väldigt mycket som symboliserade  Dalarna eftersom jag är därifrån. 
Hur var intervjun? Vad ställer de i princip för frågor? 
Lätt som en plätt - inget att oroa sig för alls! Hade dock min över telefonen men inget märkvärdigt överhuvudtaget. Ställer allmänna frågor om varför man vill åka, vad man har för förväntningar, hur man tror man hanterar hemlängtan, med mera. 
Hur bra behöver man vara på engelska?
Inte speciellt bra alls. Du åker ju trots allt hit för att förbättra din engelska, så ingen förväntar sig att du ska vara ett proffs! Tro mig, jag var/är lååångt ifrån grym på engelska. 
Vad borde man tänka på?
Oj... svåraste frågan på länge! Kanske att inte ha för höga förväntingar. Självklart ska man ha förväntningar för sitt livs äventyr väntar ju trots allt. Men förvänta dig inte att du ska leva den Amerikanska drömmen i ett stort hus, att alla på skolan kommer kasta sig över dig, att du kan göra precis vad du vill, att familjen kommer kunna ställa upp för dig alla gånger du ber om det. Vad jag menar är, alla familjer, ställen och skolor är olika. Och förväntar du dig att livet här kommer bli en dröm från början till slut, som en dans på rosor, så kommer du nog tyvärr bli mer besviken på vad du får ut av året istället för att uppskatta allt otroligt du får uppleva. Jag tror alltså att för höga förväntingar kan leda till att man missar allt man borde uppskatta!
Har du någon sida eller liknande (förutom din blogg ;) ) som du tycker man borde läsa innan man gör sitt val? 
Haha gullig du är. Utbytesstudent.se har massor med bra tips. Annars alla organisationers hemsidor såklart! har dom länkade i det HÄR inlägget. 
Borde man tänka på något som man oftast inte tänker på? 
Nu blev det väldigt många frågor som inte är i ordning och jag ursäktar detta, men jag är väldigt tankspridd gällande detta! Tack på förhand och ha det bra! Kram :)
Skulle säga samma sak här om förväntingarna. Och kanske att året blir vad man gör det till =  ha en positiv inställning till allt och du kommer få ut dubbelt så mycket av alla dagar och människor här. Kram och lycka till!

Anonym- Hur gjorde du på lunchen första dagen? Är så rädd att jag inte ska ha pratat med någon lektionen innan så jag behöver äta själv!
Först och främst - du kommer aldrig behöva äta själv! Se det som ett perfekt tillfälle att träffa nya vänner. Du känner ingen, de känner inte dig - vad har du att förlora? Inget. Visst, de första dagarna i skolan här va rätt tuffa för man kände sig liten och osäker, men är det inte det det handlar om, att tänja på sina gränser och ta ett steg utanför sin trygga zon? Första lunchen kommer gå fint, sätt dig med några du tycker verkar schyssta och våga prata
Och inser du sen att de inte var dem du ville umgås med, ja men prova ett annat lunchbord nästa dag då! Tycker de att du är verkar liten smågalen eller konstig kan du alltid skylla på att du är utbytesstudent haha! Tro mig, det är bättre att de ser dig så än att första intrycket blir att du är en tyst blyg person, då kommer de inte lägga ner energi på dig, för de kommer inte märka dig. Det är bara att visa framfötterna och stå sig även om det är tufft. Du behöver inte vara orolig, kram på dig! 


Lisa  - Hej hej! Jag har också funderat på att åka som utbytesstudent i 2an gymnasiet och då också, som du har gjort, börja på fotboll.
För det första är det vanligt med fotboll/soccer där för tjejer?
Ja, jag skulle säga att det är relativt vanligt. 
Finns det på många skolor? Skulle ju vara så grymt kul att fortsatt med fotbollen igen!
Självklart är det olika från skola till skola, men går man på en något större skola är jag nästan säker på att det finns ett lag. Och även många mindre skolor erbjuder soccer vad jag förstått, men inte alla. 

Är det svårt att komma med i laget?

Jättesvårt att svara på. Jag spelade för två år sedan i Sverige och spelade då för distriktlag etc. Har inte spelat sen dess men kom med i högsta divisionlaget. Grejen är att går du på try-outs så kommer du få spela fotboll, men try-outsen avgör vilket av lagen du får spela för (varsity, JV, lägre). Oavsett vilken division kommer du ha sjukt kul tror jag!
Sen en annan fråga, självklart varierar detta från skola till skola men är de bra? :P Lite konstig fråga kanske men hoppas du förstår vad jag menar :) Jättebra blogg!
Haha, menar du om folk är bra på fotboll här eller om själva high school är bra rent generellt? Och tack vad gullig du är!

Jennifer - Vad är det egentligen man gör på det där campet i början av utbytesåret. Jag funderar på att åka på det också, men är det värt nästan 12 000?
Tycker jag det är svårt att svara på om det är värt det eller inte, för vi alla har nog olika syn på vad som är "värt" och "inte värt". Förra årets läger var dock omgjort med mer praktiska timmar än fria timmar vilket var rätt synd. Även lärarna sa att lägret varit märkvärt bättre åren innan, därför kan jag känna mig lite besviken på lägret när man betalde så pass mycket... Visst, jag fick ut massor av lägret, men jag skulle inte säga att det var "de bästa 10 dagarna i mitt liv" som det så fint står skrivet. Men det var absolut "10 grymma dagar fulla med fina minnen och nya vänskapsband". Och en bra start på året tycker jag ändå!
Jag vet att de skulle försöka ändra tillbaka till hur lägret hade varit, så jag tror det kan bli väldigt kul trots allt om du bestämmer dig för att åka. För jag menar, jag hade kul, men hade kunnat haft mer kul, typ...
Värt att komma ihåg är dock att lägret är inte den enda chansen man har under året att träffa utbytesstudenter från hela världen. Oftast har du andra utbytesstudenter på skolan, eller kan åka på tours under året. 


♕ anonym

Kul med svar!! Men du missade sista frågan tror jag. Kram!!

Svar: Men oj vad lustigt! Svaret försvann... Ska svara så fort jag kan! Kram
Amanda Welander 17, USA

2014-01-16 @ 14:08:21
♕ alex

Hejsan jag tycker din blogg är skitgrym!
Jag funderar också på att åka nästa år men är lite tveksam. Jag har en fråga men jag vet inte om du har svarat på den eftersom jag kan inte hitta den men hur är skolan? Lektionerna? Vad har du för lektioner och är dom svåra eller lätta? Snälla förklara så mycket som du kan! :) Kram

Svar: Hej, tack!! Jag skriver ett inlägg nu på direkten där fler kan skriva frågor om de har frågor så svarat jah så fort jag får tid. Kram:)
Amanda Welander 17, USA

2014-03-17 @ 18:22:07NAMN *
Kom ihåg mig?

EMAIL (publiceras ej)


BLOGG


KOMMENTAR